ΚΟΣΜΟΣ

Βέμπερ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία δεν βγαίνουν από την πρώτη κατηγορία της Ε.Ε.

Βέμπερ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία δεν βγαίνουν από την πρώτη κατηγορία της Ε.Ε.
Twitter / Christian Hügel

«Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, είναι ήδη στην πρώτη κατηγορία και δεν υπάρχει κίνδυνος να βγουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να σταθεί «στο ίδιο ύψος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιος εταίρος».

«Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το σχέδιο κοινού νομίσματος πρέπει να προχωρήσει και όχι να κάνει βήματα πίσω. Η κύρια υποχρέωση, για την ομάδα αυτή, είναι να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με την πολιτική ολοκλήρωση», προσθέτει ο Βέμπερ σύμφωνα με τηλεγραφημα του ΑΠΕ.

Θεωρεί, δε, ότι «το σχέδιο του κοινού νομίσματος πρέπει να ενισχυθεί, όχι να διορθωθεί», και ότι όλες οι χώρες «πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όπως είναι η ατζέντα 2000, την οποία είχε επινοήσει και θέσει σε εφαρμογή ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ».

Ο Γερμανός κεντροδεξιός πολιτικός παραδέχεται, δε, ότι «η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι τέλεια και έκανε λάθη, όπως το υπερβολικό βάρος που δόθηκε σε γραφειοκρατικά μέτρα» και εκτιμά ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει σημαντικά βήματα για να διορθώσει το θέμα αυτό».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει στην «Ιl Messaggero» ότι περιμένει από την Ιταλία να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση κατά 0,2% της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, διότι «τίθεται θέμα εμπιστοσύνης» και συγχρόνως υπογραμμίζει:

«Μακροπρόθεσμα το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία [της Γερμανίας] πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις που να συμβάλουν στην ανάπτυξη όλης της Ευρωζώνης».

«Η πρόκληση των επόμενων πέντε ετών είναι να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη την οποία ο Πούτιν θα ήθελε διαιρεμένη και αδύναμη. Πρέπει να σταθούμε στο ίδιο ύψος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιοι εταίροι. Μια ενήλικη Ευρώπη σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.