ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα-Ερντογάν συναντήθηκαν στην Αττάλεια για την τρομοκρατία

Ομπάμα-Ερντογάν συναντήθηκαν στην Αττάλεια για την τρομοκρατία
REUTERS/Murad Sezer

Στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Αττάλεια συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση που είχαν.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική».

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του είπε ότι η τρομοκρατία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.

Στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν συμμετείχαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζων Κέρυ και Φεριντούν Σινιρλίογλου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην 'Αγκυρα Τζων Μπας από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς και οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μπεράτ 'Αλμπαϊρακ από τουρκικής πλευράς.