ΚΟΣΜΟΣ

Μοσούλη: Ο πόλεμος με τα χημικά όπλα αρρωσταίνει τους αμάχους

REUTERS/Zohra Bensemra

Μπορεί ένα κομμάτι της Μοσούλης να έχει περάσει στα χέρια του συριακού στρατού, με τους τζιχαντιστές να έχουν σκοτωθεί ή εκδιωχθεί, ωστόσο ο πόλεμος αυτός αφήνει πολλά σημάδια τόσο στην πόλη, όσο και στους κατοίκους της. 

Συγκεκριμένα, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία κοντά στη Μοσούλη τις δύο τελευταίες ημέρες με τραύματα που προκλήθηκαν από χημικά όπλα, όπως έγινε γνωστό από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Στην ανακοίνωση ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν σημειώθηκε μία ή περισσότερες επιθέσεις με χημικά όπλα, ούτε ποιος ευθύνεται για αυτό.

Όταν ρωτήθηκαν για το θέμα, πολλοί Ιρακινοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί τόνισαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την εκδήλωση επιθέσεων με χημικά όπλα στη ζώνη της Μοσούλης, -όπου ο ιρακινός στρατός συναντά ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

REUTERS/Goran Tomasevic

Από το 2014, όταν κατέλαβε πολλά εδάφη στο Ιράκ, ο ISIS έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές χημικά όπλα εναντίον των ιρακινών δυνάμεων, σημειώνει το ΑΠΕ. Αλλά και η Δαμασκός έχει κατηγορηθεί για χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα, με το ζήτημα να φτάνει μέχρι τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

REUTERS/Goran Tomasevic

Ο διευθυντής πάντως της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Μαρντίνι, δήλωσε πως τις τελευταίες 48 ώρες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία πέντε παιδιά και δύο γυναίκες που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε χημικούς παράγοντες. Όπως είπε:

Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται απολύτως από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε ταραχτεί βαθιά από αυτά που είδαν οι συνάδελφοί μας και καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, απ' όπου κι αν προέρχεται.

Σημειώνεται πως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ κατέθεσαν στον ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων στη Συρία με την κατηγορία της χρήσης χημικών όπλων, ωστόσο βέτο άσκησαν Μόσχα και Πεκίνο.

REUTERS/Mike Segar

Μάλιστα, πρόκειται για το έβδομο κατά σειρά βέτο που ασκεί η Ρωσία για να προστατεύσει την συριακή κυβέρνηση, στηρίζοντας πως το σχέδιο ψηφίσματος θα προκαλέσει πλήγμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες -που βρίσκονται σε εξέλιξη- μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γενεύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης