Σε 24ωρη φύλαξη ο μοναδικός λευκός ρινόκερος παγκοσμίως
Όντας ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που έχει απομείνει σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Sudan βρίσκεται υπό 24ωρη φύλαξη στο Ol Pejeta Conservancy, στην κεντρική Κένυα.
Στο ίδιο πάρκο βρίσκονται ακόμα δύο θηλυκοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι και μαζί με τον Sudan, αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, καθώς είναι οι μοναδικοί παγκοσμίως.
Στις μεθόδους προστασίας, ειδικά εκπαιδευμένοι ένοπλοι φρουροί φυλάσσουν τους τρεις ρινόκερους συνεχώς. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του πάρκου έχουν τοποθετήσει ραδιοπομπούς στα ζώα, ενώ στέλνουν ινκόγκνιτο φύλακες σε γειτονικές κοινότητες, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την λαθροθηρία.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ασία οι ρινόκεροι αποτελούν στόχους λαθροθηρών, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι τα κέρατά τους θεραπεύουν διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι το κέρατο ρινόκερου γίνεται όλο και προσοδοφόρα επιχείρηση, περισσότερο και από τα ναρκωτικά.
Για ένα ζώο το οποίο είναι είδος υπό εξαφάνιση, η μοίρα των υποειδών του εξαρτάται από την ικανότητα του αρσενικού να καταφέρει να τεκνοποιήσει. Ο Sudan στα 42 του θεωρείται γηραιός ρινόκερος και σύμφωνα με τον κτηνίατρο του πάρκου, George Paul, είναι πιθανό να μην καταφέρει να γονιμοποιήσει τα θηλυκά με φυσικό τρόπο.
Για το λόγο αυτό και καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος, οι ειδικοί ανατρέχουν σε εναλλακτικές επιστημονικές μεθόδους προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η τεχνητή γονιμοποίηση.
Όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος, σε άλλες χώρες η μέθοδος αυτή υπήρξε επιτυχημένη και ίσως είναι η πιο ενδεδειγμένη για τη διασφάλιση του είδους. Ωστόσο, οι ειδικοί αναζητούν και διαφορετικές αναπαραγωγικές τεχνικές.
Ο Paul κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα ζώα αυτά έχουν μπροστά τους το πολύ μια δεκαετία ζωής. Παρόλα αυτά, ελπίζει ότι με τις τεχνητές μεθόδους αναπαραγωγής, θα μπορούσαν να έχουν μέλλον.
«Αυτό μπορεί να συμβεί ενώ τα ζώα αυτά έχουν ήδη πεθάνει», επισημαίνει ο Paul.