Χολή από τα αυστριακά μέσα για την Ελλάδα και το Grexit
Τα αυστριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως η ελληνική δημοσιονομική κρίση που είχε χαθεί τελευταία από τα βλέμματα και από τη σκέψη, έχει επιστρέψει πάλι έντονα στην ημερήσια διάταξη.
Ήδη, από τις παραμονές του Eurogroup, η Γερμανία ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και η Επιτροπή Οικονομικών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν έχει φύγει από το τραπέζι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρουν τα δελτία ειδήσεων της Αυστρίας.
Η εφημερίδα "Χόιτε" μάλιστα σημειώνει πως για την Ελλάδα παίζονται "όλα για όλα", για μία ακόμη φορά η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς, εάν οι πιστωτές αρνηθούν νέα δόση του δανείου, η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε χρεοκοπία και μία έξοδός της από το ευρώ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως τα μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, οι αυξήσεις φόρων και η μαζική ανεργία έχουν εξουθενώσει την ελληνική κοινωνία και ένας επιπλέον γύρος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να είναι καταστρεπτικός.
Η γνωστή για τον λαϊκισμό της, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" προτρέπει ήδη στον τίτλο εκτενούς άρθρου της "Η Ελλάδα να φύγει επιτέλους από το ευρώ", σημειώνοντας εισαγωγικά πως όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει συναγερμός για την Ελλάδα που αυτή τη φορά οξύνεται από το συναγερμό πρόωρων εκλογών.
Αναφέροντας πως οι συναγερμοί δεν επιτρέπουν ένα βιώσιμο υγιές επενδυτικό κλίμα στη χώρα, ούτε με το "ξεπούλημα των ασημικών" βελτιώνεται την κατάσταση και δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να υπάρξει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα έχουν αποτέλεσμα έπειτα από χρόνια, η εφημερίδα αποφαίνεται πως αυτό δεν μπορεί να διαιωνίζεται καθώς η Ελλάδα θα συνεχίζει να παραμένει πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι το 2060.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα παραδέχεται πως την αποκλειστική ευθύνη για όλες αυτές τις εξελίξεις τη φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία για "ευρωπαϊκούς πολιτικούς λόγους" δελέασε την Ελλάδα με "τα δώρα των Δαναών" του ευρώ, αποδεχόμενη την συμμετοχή της κυβέρνησης της Αθήνας στο ευρώ με τη βοήθεια μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως είναι επίσης αποκλειστική ευθύνη της στρατηγικής αποτυχίας των Ευρωπαίων πολιτικών το ότι η Ελλάδα δεν αποπέμφθηκε από το ευρώ -- με τότε ακόμη ευνοϊκούς όρους -- αμέσως μετά τα πρώτα σημάδια κρίσης, αλλά αντ΄ αυτού η Ευρωζώνη με τα παράλογα "πακέτα βοήθειας" περιήλθε σε ένα αδιέξοδο, τόσο που μία επιστροφή να κοστίζει περισσότερο από μία συνέχιση αυτής της πορείας.
Η εφημερίδα αποφαίνεται πως τη ζημία έχει το τμήμα εκείνο της Ευρώπης που κάπως εξακολουθεί να λειτουργεί, με την ΕΚΤ να επιταχύνει την κυκλοφορία χρήματος, τα επιτόκια του ευρώ να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα, ο πληθωρισμός να υπερβαίνει το επίπεδο των επιτοκίων και με το σύνολο όλων αυτών των απωλειών να επιδοτούνται "οι χώρες της ελιάς", όπως η Ελλάδα, ενώ αποτυγχάνουν και οι προσπάθειες του Σόιμπλε να "νουθετήσει" τους Έλληνες τιμωρητικά.
Η "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" αποφαίνεται στο άρθρο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής πως "υπάρχει μία εναλλακτική και αυτή είναι η αποχώρηση από το ευρώ" μέσω ενός προγράμματος με τις κατά το δυνατόν λιγότερες "παράπλευρες απώλειες", για το οποίο ο ίδιος παραθέτει μία σειρά από σενάρια.