ΚΟΣΜΟΣ

Συγκινητική υποδοχή στον Τέρενς Κουίκ από τους Έλληνες της Ουκρανίας (pics)

ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Μάνωλης

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, σε μια πολύ δύσκολη γι αυτούς περίοδο, υποδέχτηκαν τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ και την ελληνική διπλωματική αποστολή οι Έλληνες της Ουκρανίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο.

Στο Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, όπου έφτασε μέσα από δρόμους με στρατιωτικά οδοφράγματα, ξεκίνησε επίσημα το Σάββατο η τριήμερη περιοδεία του κ. Κουίκ στα ελληνικά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της ζώνης των εχθροπραξιών. Ο υφυπουργός έφτασε στη Μαριούπολη νωρίς το πρωί με ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού από τη Ζαπορίτσα, όπου διανυκτέρευσε το βράδυ της Παρασκευής φτάνοντας από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Στην «πόλη της Παναγιάς» τον υποδέχθηκαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης - το οποίο αποτελεί και τη μοναδική διπλωματική αρχή δυτικής χώρας στην πόλη - και μαζί αναχώρησαν για το Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα.

Οι σύλλογοι των ελληνικών κοινοτήτων των χωριών, καθώς και πολλοί κάτοικοι τους, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη οριογραμμή των εχθροπραξιών, επεφύλαξαν εγκάρδια υποδοχή στον κ. Κουίκ.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, προσφέροντάς του ψωμί με αλάτι, όπως ορίζει το έθιμο φιλοξενίας, τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του εκεί ως ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν τους ξεχνά και δεν τους εγκαταλείπει και αφού του μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των εχθροπραξιών, τον οδήγησαν να επισκεφθεί τα σπίτια τους, στα οποία είναι ορατά τα σημάδια του πολέμου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στα σχολεία των χωριών, όπου τα παιδιά διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, τραγούδησαν και ελληνικά τραγούδια, απήγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη και χόρεψαν στους ελληνικούς ρυθμούς.

Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν μια μαθήτρια δάκρυσε μιλώντας για τον πόλεμο και τις συνέπειες του, επισφραγίζοντας την ανάγκη που έχουν κυρίως τα παιδιά για την ειρήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης