ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό στο... μενού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Το προσφυγικό στο... μενού των ηγετών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες
Francois Lenoir/Reuters

Το προσφυγικό "σε όλες του τις διαστάσεις" θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα κράτη - μέλη "έχει λάβει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις μεταναστευτικές ροές".

Προσθέτει ότι το Συμβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια επαρκή και κατάλληλη απάντηση στην τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και να διαμορφώσουν μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική".

Στο Συμβούλιο θα γίνουν παράλληλα οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο στη Βαλέτα της Μάλτας στις 11-12 Νοεμβρίου αλλά και μια γρήγορη επισκόπηση του υψηλόβαθμου συνεδρίου της πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Μαξίμου στις 18:00 με αντικείμενο το προσφυγικό ενώ χθες είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, κ. Γκουτιέρες στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex, σύμφωνα με τα οποία τον Σεπτέμβριο έφθασαν παρατύπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 170.000 άνθρωποι.