ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Φλιν: Αναβρασμό στο Κογκρέσο προκαλούν οι αποκαλύψεις

REUTERS/Carlos Barria

«Αναταράξεις» στην νεοσυσταθείσα αμερικανική κυβέρνηση προκαλεί η παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον πρεσβευτή της Μόσχας στις ΗΠΑ, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

«Ο πρόεδρος εκτιμά την κατάσταση, μιλά με τον αντιπρόεδρο (...) και άλλους», είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της παραίτησης Φλιν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες αυτές, ο Σπάισερ απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι».

Ο Φλιν είχε τονίσει στον Πενς ότι δεν συζήτησε τον θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με τον Κίσλιακ, όμως απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των συνομιλιών τους έδειξαν ότι το θέμα αναφέρθηκε.

Της παραίτησης του Μάικλ Φλιν, που ήταν απόστρατος υποστράτηγος, αλλά κι ένας από τους αρχικούς υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά και της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, είχε προηγηθεί η διαρροή πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πριν από εβδομάδες προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο, ότι ο Φλιν θα ήταν ευάλωτος έναντι πιθανού εκβιασμού των Ρώσων, για τις επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους της Μόσχας, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη αρκετά μέλη του Κογκρέσου, της πτέρυγας των Δημοκρατικών, έχουν ζητήσει απόρρητη ενημέρωση από στελέχη της κυβέρνησης κι εξηγήσεις για τι ακριβώς συνέβη, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. «Απευθύνουμε το αίτημα αυτό τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και προς το FBI», δήλωσαν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Κόνιερς από το Μίσιγκαν και Ελάιζα Κάμμινγκς από το Μέριλαντ.

Πηγή: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, επίσης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, ενώ ασκεί επιρροή εντός της μόνιμης ειδικής επιτροπής για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η παραίτηση του Φλιν δε θέτει τέλος στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις επαφές που είχε με τους Ρώσους.

«Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να διευκρινίσει ποιος ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις του Φλιν με το Ρώσο πρεσβευτή, αλλά κι αν ο ίδιος ενεργούσε σύμφωνα με εντολές του προέδρου ή άλλων αξιωματούχων ή αν οι συνομιλίες είχαν περιέλθει στην αντίληψη στελεχών του επιτελείου Τραμπ», τόνισε ο Σιφ, με αφορμή την αναφορά του Φλιν στην επιστολή παραίτησής του ότι είχε ενημερώσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές του με τη Ρωσία.

Το χρονικό των αποκαλύψεων

Η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αποκαλύψεων με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φλιν έγινε όταν αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, σχετικά με αναφορά της υπηρεσιακής υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Σάλι Γκέιτς προς τον Λευκό Οίκο, στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Η Γέιτς εξέφραζε την εκτίμηση ότι ο Φλιν είχε παραπλανήσει τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη φύση της επικοινωνίας που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη Γέιτς, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ήταν ενδεχόμενο να είχε περιέλθει σε ευάλωτη θέση έναντι πιθανού εκβιασμού του, από τους Ρώσους, σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου Αμερικανού αξιωματούχου.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η Γέιτς απαλλάχθηκε των καθηκόντων της, εξαιτίας της αντίθεσης της, στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ, αναφορικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων στις ΗΠΑ, από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η παραβίαση του Logan Act έκανε τον Φλιν ευάλωτο σε πιθανό εκβιασμό

Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Το έγκλημα του Μάικλ Φλιν δεν είναι άλλο από την παραβίαση του Logan Act, του νόμου που απαγορεύει την εμπλοκή πολιτών σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό έφερε τον Φλιν σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση, με δεδομένο ότι οι συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον να προσδιορίζονται στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Κατά τη γενικότερη εκτίμηση η παράνομη αυτή συμπεριφορά του, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκβιασμού από τους Ρώσους.

Από την άλλη, Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας τις συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι ο Φλιν, δεν είχε δώσει κάποια υπόσχεση για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Ωστόσο, άφηνε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά της Ρωσίας, για την πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά και την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του 2016, «δεν ήταν αναγκαίο να εξακολουθούν να εφαρμόζονται από μία αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προσβλέπει στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η παραίτηση του Φλιν μαζί με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και το κλίμα πολιτικής αντίθεσης που επικρατεί στο Κογκρέσο, έναντι της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απομακρύνει από το επιτελείο του Τραμπ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της υιοθέτησης μιας πιο διαλλακτικής γραμμής έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανού αξιωματούχου. Η αποχώρησή του «καθιστά λιγότερο πιθανή την υλοποίηση μιας δραστικής αλλαγής, τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η αποχώρηση του Φλιν ενδέχεται να καθυστερήσει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως από την άλλη μεριά, διατυπώνεται και η άποψη, ότι η παραίτησή του θα ενισχύσει την επιρροή ορισμένων υπουργών, όπως, του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Ματίς και του υπουργού των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον εκφράζονται εκτιμήσεις για ενίσχυση της ισχύος των προεδρικών συμβούλων Στιβ Μπάνον και Στίβεν Μίλερ, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ασκούν επιρροή στον πρόεδρο Τραμπ.

Τι υποστηρίζει ο Φλιν στην επιστολή παραίτησης

Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Στην επιστολή παραίτησής του ο Φλιν παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού που τρέχουν τα γεγονότα, άθελά μου έδωσα στον εκλεγμένο αντιπρόεδρο και σε άλλους, ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές μου συνομιλίες με τον Ρώσο πρεσβευτή. Έχω ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και την έχουν δεχθεί».

Την εποχή που η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζητούσε στα τέλη Δεκεμβρίου την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της φερόμενης επέμβασής της στις προεδρικές εκλογές, ο Φλιν διαβεβαίωνε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ θα είναι πολύ πιο επιεικής απέναντι στη χώρα του.

Πώς αντέδρασε το Κρεμλίνο

Πηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ αποτελεί η παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια εσωτερική υπόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Δεν είναι δική μας υπόθεση», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Είπαμε όλα όσα είχαμε να πούμε».

Νωρίτερα, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι ο Φλιν και ο πρεσβευτής δεν συζήτησαν την άρση των κυρώσεων κατά τη συνομιλία τους, ωστόσο όταν του όταν του ζητήθηκε εκ νέου να επεκταθεί σε αυτά τα προηγούμενα σχόλιά του, αρνήθηκε.

Πέραν του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, τις εξελίξεις στον Ουάσινγκτον σχολίασαν και Ρώσοι βουλευτές. «Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και κατά συνέπεια στριμώχνεται επιτυχώς στη γωνία, είτε η ρωσοφοβία έχει ήδη μολύνει την νέα κυβέρνηση», σχολίασε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Από την πλευρά του ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου εκτίμησε πως είναι ξεκάθαρο πως ο Μάικλ Φλιν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί σε μια προσπάθεια να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Είναι προφανές ότι ο Φλιν αναγκάστηκε να γράψει την επιστολή παραίτησής του υπό κάποια πίεση. Στόχος ήταν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Φλιν

Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri/File photo

Ο απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, στρατιωτικός σύμβουλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μετά την παραίτηση του Μάικλ Φλιν.

Υποψήφιοι για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι, πέρα από τον Κέλογκ, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA, αλλά και ο Ρομπέρ Χάργουαρντ, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης