ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της απλοποίησης της πολιτογράφησης των εγγονών μεταναστών οι Ελβετοί

REUTERS/ YIANNIS KOURTOGLOU

Την απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης των εγγονών μεταναστών ενέκρινε η πλειοψηφία των Ελβετών στο δημοψήφισμα της Κυριακής, παρά την εκστρατεία της λαϊκιστικής δεξιάς με αντιμουσουλμανικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, ποσοστό 60,4% των ψηφοφόρων δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης που έχει στόχο μόνο να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της ελβετικής ιθαγένειας στα εγγόνια των μεταναστών και αποκλείει οποιαδήποτε αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας, μετέδωσαν η δημόσια ελβετική τηλεόραση RTS και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Για να γίνει αποδεκτό αυτό το ομοσπονδιακό διάταγμα πρέπει επίσης να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 26 καντονιών που συγκροτούν την Ελβετία.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σχεδόν όλα τα κόμματα είχαν δηλώσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Μόνο η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC, κόμμα που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην κάτω βουλή) είχε επικαλεστεί το φάντασμα της μουσουλμανικής μετανάστευσης, διανέμοντας προκλητικά φυλλάδια.

Ο βουλευτής του UDC, Ζαν-Λικ Αντόρ, επίσης συμπρόεδρος της επιτροπής κατά της ευκολότερης πολιτογράφησης, παραδέχτηκε την ήττα του μιλώντας στο δίκτυο RTS. "Είμαστε μόνοι εναντίον όλων", δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης