ΚΟΣΜΟΣ

Μετατρέπουν μικρά παιδιά σε «μαχητές του θανάτου»

Μετατρέπουν μικρά παιδιά σε «μαχητές του θανάτου»

Μια παιδική παλάμη βουτηγμένη σε κόκκινη μπογιά προσπαθεί να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των ενηλίκων.

Αυτή η εικόνα συμβολίζει τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που βάφουν καθημερινά τα χέρια τους στο πεδίο της μάχης όχι με μπογιά αλλά με αίμα.

Σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού η στράτευση ανηλίκων έχει κηρυχτεί παράνομη από τις 12 Φεβρουαρίου 2002.

Αυτό όμως δεν έχει σταματήσει τους ενήλικες από το να στρατολογούν παιδιά.

Grundschule Dresden Red Hand Day Foto privat 60

πηγή: Red Hand Day

Τα πιο εύκολα θύματα είναι τα προσφυγόπουλα, κυρίως αυτά που ταξιδεύουν ασυνόδευτα.

Στο ταξίδι του ξεριζωμού -συνεπεία των πολέμων των τελευταίων χρόνων κυρίως στη Μέση Ανατολή- σύμφωνα με το think tank Quilliam, εκτιμάται ότι έχουν εξαφανιστεί 88.300 ασυνόδευτα παιδιά. Τα στοιχεία πιστοποιεί και η Eurostat.

Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS και η Boko Haram πλησιάζουν τους διακινητές που περνούν από χώρα σε χώρα τους πρόσφυγες και τους ζητούν να τους φέρουν σε επαφή με τα προσφυγόπουλα -φυσικά με το αζημίωτο. Τα αγόρια εκπαιδεύονται για να γίνουν μαχητές. Τα κορίτσια πέφτουν θύματα αλλεπάλληλων βιασμών και γεννούν τους επόμενους μαχητές.

Το Quilliam υποστηρίζει ότι ο ISIS έχει δώσει πάνω από 2.000 δολάρια σε διακινητές που δραστηριοποιούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Σε πρώτο στάδιο ο προσηλυτισμός στοχεύει απευθείας στο ένστικτο της επιβίωσης. Οι τζιχαντιστές του ISIS προσφέρουν στα παιδιά φαγητό. Έτσι τα δελεάζουν να τους ακολουθήσουν. Στους ενήλικες που θα ενταχθούν στις τάξεις τους δίνουν μέχρι και 1000 δολάρια.

ch3

πηγή:Quilliam

Η έρευνα της αναλύτριας του Quilliam, Nikita Malik, έδειξε απόκλιση στους αριθμούς των ασυνόδευτων παιδιών που μπήκαν στη Βρετανία το 2015. Ήταν κατά τρία λιγότερα από το επίσημο νούμερο που είχε δώσει η Europol. Μπορεί να φαίνεται μικρός ο αριθμός αλλά δεν είναι σημειώνει η Malik και υπογραμμίζει πως σε ποσοστό 50% τα προσφυγόπουλα που φτάνουν στην Ευρώπη γίνονται ...καπνός. Εξαφανίζονται:

«Κάποια από αυτά το σκάνε γιατί φοβούνται ότι δεν θα πάρουν άσυλο. Έχουν έρθει με την βοήθεια λαθρεμπόρων και επιστρέφουν σε αυτούς. Έτσι πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. [...] Επίσης βλέπουμε ότι πολλά παιδιά επιστρέφουν στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ και εντάσσονται στις εξτρεμιστικές ομάδες απ' τις οποίες προσπάθησαν αρχικά να γλυτώσουν.»

Οι ερευνητές του Quilliam συμπεραίνουν ότι ο ISIS 'βλέπει' σ' αυτά τα παιδιά πιο αποτελεσματικούς και αδίστακτους μαχητές καθώς ριζοσπαστικοποιούνται σε πολύ μικρή ηλικία.

Μόλις οι «νεοσσοί του Χαλιφάτου», όπως αποκαλούν τους μικρούς νεοσύλλεκτους, φτάσουν στα στρατόπεδα, o ISIS τα χωρίζει σε τέσσερις κατηγορίες:

  • σε παιδιά για το πεδίο της μάχης
  • σε παιδιά βομβιστές-αυτοκτονίας
  • σε παιδιά-εκτελεστές
  • και σε αυτά που στελεχώνουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις στρατιωτικές σχολές.

Για να μπορέσουν να κάνουν τη βία να μοιάζει ως κάτι φυσιολογικό και κανονικό, οι τζιχαντιστές ακολουθούν, κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τα εξής βήματα: τα παιδιά απειλούν το ένα το άλλο και παίζουν με όπλα, βλέπουν τις δημόσιες εκτελέσεις και τιμωρίες, και παρακολουθούν τα προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμη και παιδιά μόλις 8 ετών τα οποία εκπαιδεύονται για αποστολές αυτοκτονίας.

Κάποια από αυτά που γλύτωσαν, όπως ο Χαμούντ ηλικίας 10 ετών, βρήκαν το θάρρος να περιγράψουν τα όσα έζησαν στα στρατόπεδα του ISIS: « Μας έδειχναν πώς να λύνουμε και να συναρμολογούμε τα όπλα, πώς να παίρνουμε θέση μάχης.»

Ένα άλλο 15χρονο αγόρι, μιλώντας σε βρετανό δημοσιογράφο είπε ότι πείστηκε να ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση για να γίνει καλύτερος μουσουλμάνος:

«Θεωρούσα ότι ήταν θύματα, ήθελα να δώσω τα πάντα για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους, να θυσιάσω ακόμη και τον εαυτό μου αν ήταν απαραίτητο. Σε αναγκάζουν να λες συνέχεια ότι ακούς και υπακούς ακόμη και αν πρέπει να πεθάνεις.»

Κατάλαβε ότι είχε κάνει λάθος όταν απείλησαν να σκοτώσουν τον αδερφό του.

Στο βίντεο του CNNi φαίνεται ένα μικρό αγόρι, το οποίο δεν περπατά ακόμη καλά-καλά, να κόβει μ' ένα μαχαίρι το λαιμό του αρκούδου του ενώ άλλα αγόρια, λίγο μεγαλύτερα, να συμμετέχουν σε εκτελέσεις ομήρων. Στις περιοχές που ελέγχει ο ISIS οι γυναίκες απαγορεύεται να κυκλοφορούν αν δεν συνοδεύονται από άρρενα συγγενή πρώτου βαθμού. Δεν έχουν υπόσταση, είναι χρήσιμες μόνο για σεξ και για πωλούν ή να αγοράζουν μικρά κορίτσια από τη θρησκευτική κοινότητα των Γιαζίντι η οποία απειλείται με αφανισμό λόγω του πογκρόμ των τζιχαντιστών.

ISIS, al-Qaida, al-Shabaab, Boko Haram. Αυτές οι 4 τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχουν τον τρόπο να διεισδύουν και να εντοπίζουν τους πιο αδύναμους κρίκους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από έρευνα σε καταυλισμούς προσφύγων, το διάστημα 13 Ιουνίου 2016 μέχρι 8 Ιανουαρίου 2017:

Το 53% των προσφύγων που απάντησε στο ερωτηματολόγιο είπε ότι δεχόταν καθημερινά παραινέσεις να διεξάγει jihad (ιερό πόλεμο).

Εμπόριο παιδιών

Ο ISIS δεν δημιουργεί μόνο μαχητές αλλά κάνει και εμπόριο παιδιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ayman από τη Μοσούλη του Ιράκ. Οι τρομοκράτες του Χαλιφάτου, αφού σκότωσαν τους Γιαζίντι γονείς του, τον πήραν και τον πούλησαν για 500 δολάρια σε ένα άκληρο ζευγάρι μουσουλμάνων.

Για 18 μήνες έζησε στο νέο του σπίτι. Οι συγγενείς του πίστεψαν ότι έχει πεθάνει.

Όταν οι Ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της ανατολικής Μοσούλης, τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στους οικείους του.

ayman

πηγή:REUTERS/Muhammad Hamed

Η γυναίκα που τον αγόρασε από τον ISIS περιγράφει πώς το μικρό αγόρι βρέθηκε στην αγκαλιά της.

Είχε ακούσει ότι το Ισλαμικό Κράτος πουλάει ορφανά. Ο σύζυγος της ήταν αντίθετος στο ν' αγοράσουν παιδί. Η γυναίκα χωρίς να το συζητήσει πήγε μόνη της και διεκδίκησε τον Ayman.

Όταν κατάφερε να τον αγοράσει, το μικρό αγόρι έκλαιγε και δεν ήθελε να την ακολουθήσει. «Έλα, θα γίνεις το παιδί μου. Θα ζήσουμε μαζί και θα σου αγοράσω ότι θέλεις» του είπε η Umm Ahmed.

Το αγόρι έμαθε Αραβικά και σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα Κουρδικά που μιλάνε οι Γιαζίντι. Οι θετοί του γονείς τον σύστηναν ως ανιψιό τους και τον κρατούσαν κατά κύρια βάση στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

Δεν ήθελαν να γίνει γνωστό ότι ήταν Γιαζίντι.

Όταν οι Ιρακινές δυνάμεις τον πήραν από το ζευγάρι που τον μεγάλωνε έζησε για δεύτερη φορά τον ξεριζωμό.

Τον παρέδωσαν στη γιαγιά και το θείο του. Όταν εκείνοι τον αντίκρισαν νόμιζαν ότι είχε γίνει θαύμα. Πως γύρισε απ' τον θάνατο.

Ο Ayman μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός καθώς κανείς δεν τον ανάγκασε να μάθει να χειρίζεται όπλα και να δολοφονεί.

Σύμφωνα με την οργάνωση Red Hand Day σήμερα τα παιδιά-στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες υπολογίζονται σε 250.000.

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες διεθνώς και να τους θυμίζει ότι υπάρχουν παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέληση τους.