ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: Υποσχέσεις για «προφύλαξη από την παγκοσμιοποίηση»

REUTERS/Jacky Naegelen

Να προφυλάξει τους ψηφοφόρους από την παγκοσμιοποίηση και να δώσει πίσω στην χώρα τους την «ελευθερία», υποσχέθηκε κατά την έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, ελπίζοντας την ίδια στιγμή ότι θα αποκομίσει οφέλη από το πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τον υποψήφιο της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και θα κάνει την έκπληξη με μια νίκη ανάλογη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η 48χρονη κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν Μαρί Λεπέν θα επικρατήσει των αντιπάλων της στον α΄ γύρο της 23ης Απριλίου αλλά θα χάσει στο β΄ γύρο της 7ης Μαΐου.

Ωστόσο στην πλέον απρόβλεπτη προεκλογική κούρσα των τελευταίων δεκαετιών, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ελπίζει ότι το σκάνδαλο με επίκεντρο τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης και η άνοδος του λαϊκισμού σε χώρες της Δύσης θα πείσουν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Λεπέν.

«Μας είχαν πει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κέρδιζε ποτέ στις ΗΠΑ εναντίον των ΜΜΕ, εναντίον της καθεστηκυίας τάξης, αλλά εκείνος νίκησε... Μας λένε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αλλά την 7η Μαΐου θα νικήσει!» δήλωσε ο Ζαν Λιν Λακαπέλ, ανώτερο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, ενώπιον πολλών εκατοντάδων αξιωματούχων και μελών του κόμματος.

Μεταξύ των 144 «δεσμεύσεων» που παρουσίασε κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών του κόμματος που έχουν προγραμματιστεί στη Λιόν, η Λεπέν προτείνει την επαναφορά του εθνικού νομίσματος, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, την επιβολή εισαγωγικών δασμών, την επιβολή φόρων στις συμβάσεις εργασίας ξένων εταιρειών, τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας με την ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.

Το μανιφέστο της Λεπέν προβλέπει επίσης την διατήρηση ορισμένων δικαιωμάτων των οποίων επωφελούνται τώρα όλοι οι κάτοικοι της χώρας, μεταξύ αυτών της δωρεάν εκπαίδευσης, μονάχα στους Γάλλους πολίτες. Επιπλέον την πρόσληψη 15.000 αστυνομικών, τον περιορισμό της μετανάστευσης και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

«Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι καταρχήν να επιστρέψει στη Γαλλία την ελευθερία της και να δώσει στους πολίτες φωνή» τόνισε η Λεπέν παρουσιάζοντας το μανιφέστο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο φιλοευρωπαϊστής κεντρώος υποψήφιος ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την Λεπέν στον τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναμένεται επίσης σήμερα να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Λιόν παρουσιάζοντας ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Μακρόν θα επικρατούσε της Λεπέν με άνεση στον β΄ γύρο, ωστόσο η εμπιστοσύνη στις έρευνες έχει συγκλονιστεί μετά την αποτυχία των δημοσκόπων να προβλέψουν τη νίκη του Τραμπ ή την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Τα στελέχη του Εθνικού Μετώπου που ανέβηκαν στο βήμα στοχοθέτησαν τον Μακρόν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντίπαλο της Λεπέν, παρουσιάζοντάς τον ως τον υποψήφιο του «διεθνούς καπιταλισμού». Το πλήθος αποδοκίμαζε το όνομά του κάθε φορά που αναφερόταν.

«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο αναδεικνύει δύο διαμετρικά αντίθετες προτάσεις» επισήμανε η Λεπέν στο μανιφέστο. «Την επιλογή των υπέρμαχων "της παγκοσμιοποίησης" την οποία στηρίζουν όλοι μου οι αντίπαλοι... και την "πατριωτική" επιλογή την οποία εγώ προσωποποιώ».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Εφόσον εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν δηλώνει ότι θα επιδιώξει αμέσως την αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία θέλει να περιορίσει σε έναν χαλαρό συνεταιρισμό εθνών χωρίς κοινό νόμισμα. Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας αρνηθούν να συμφωνήσουν σε αυτό, θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.

Το εκλογικό της μανιφέστο δεν περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες σε μακροοικονομικο επίπεδο και δεν προσδιορίζει τους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος. Ούτε εξηγεί πώς η κυβέρνηση της Λεπέν θα εξισορροπούσε την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων με τη μείωση των φόρων.

Το πρόγραμμα είναι πολύ λιγότερο λεπτομερές σε σχέση με το μανιφέστο του 2012, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το Εθνικό Μέτωπο δείχνει να επιχειρεί να βρει την σωστή ισορροπία μεταξύ του να καταφέρει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και να διατηρήσει την εικόνα ενός κόμματος κατά του κατεστημένου.

Η μετανάστευση έχει σημαίνουσα θέση στο πρόγραμμα. Όταν ο Φρανκ ντε Λαπερσόν, ηθοποιός και υποστηρικτής του Εθνικού Μετώπου, είπε ενώπιον των συγκεντρωμένων ότι ο συγγραφέας του 19ου αιώνα Βίκτορ Ουγκό «δεν έμαθε τα αραβικά στο σχολείο κι αυτό με ευχαριστεί», δέχθηκε τις μεγαλύτερες επευφημίες του πλήθους, που άρχισε να φωνάζει το σύνθημα "On est chez nous" (Αυτή είναι η χώρα μας!).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης