Ε. Άιντε: Η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας να μην επηρεάσει το Κυπριακό
«Εργαζόμαστε ακόμα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά θα είναι στο πρώτο μέρος του Μαρτίου στη Γενεύη». Αυτό είπε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε για το χρονικό πλαίσιο που θα πραγματοποιηθούν οι νέες συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά την Παρασκευή, που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Μετά το πέρας της συζήτησης ο σύμβουλος έκανε λόγο για «εποικοδομητική» και παραγωγική» συνάντηση.
Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τις νέες συζητήσεις καθώς «το αποφάσισαν οι δύο ηγέτες και γι' αυτό κάνω αυτό το ταξίδι, πρώτα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία, και φυσικά είμαι σε επαφή και με τη Βρετανία και την ΕΕ για τα διαδικαστικά της επόμενης διάσκεψης».
«Δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, αλλά ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία ενδιάμεση που θα συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο», είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον των συνομιλιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον Έλληνα ΥΠΕΞ τους δόθηκε η ευκαιρία «να διερευνήσουμε αναλυτικά μερικές από τις ιδέες που αναπτύσσουμε για ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Κύπρο, που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και να υποστηρίζεται τόσο από τους Ελληνοκύπριους και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και από τις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να μπορούν να είναι μέρος της αναγκαίας αλλαγής, από αυτό που έχουμε σήμερα σε αυτό που θα έχουμε αύριο». Ο κ. Άιντε είπε ότι τον ενθαρρύνει ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της δεύτερης συνάντησης σε τεχνικό επίπεδο στο Μον Πελεράν, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζήτηση.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Μιλώντας για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο ίδιος τόνισε πως είναι ένα σκηνικό που καλό θα ήταν να μην υπάρχει πίσω από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
«Αλλά πιστεύω ότι εάν παίξουμε καλά τα χαρτιά μας, μπορούμε να δούμε πραγματικά την Κύπρο σαν ένα πεδίο για συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά επίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Έτσι αντί να αφήσουμε τις συνομιλίες να επηρεαστούν αρνητικά από άλλα περιρρέοντα θέματα, θα μπορούσαμε να το δούμε ως θετικό στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής. Τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία μου», επεσήμανε.
Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν πως στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αντρών τέθηκαν τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, και ιδιαίτερα στα τέσσερα κεφάλαια, με έμφαση στο τέταρτο αυτό για την εξωτερική ασφάλεια, που είναι και από τα πιο φλέγοντα. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε αναχρονιστική και παρωχημένη την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και ζήτησε την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιφέρει το μάξιμουμ ασφάλειας τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την σύσταση ενός κράτους λειτουργικού και βιώσιμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Άιντε τα επόμενα βήματα και το σχεδιασμό και προγραμματισμό των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της συνέχισης της Διάσκεψης της Γενεύης. Η συζήτηση, στη συνέχεια, εστιάστηκε στο θέμα της εφαρμογής των 4 ελευθεριών της ΕΕ στο νησί και ο κ. Άιντε ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ως προς πτυχές του θέματος αυτού που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για τις οργανωτικές και διαδικαστικές αστοχίες που σημειώθηκαν κατά την Διάσκεψη της Γενεύης, που επέτρεψαν – σύμφωνα με τον ίδιο – στην Τουρκία να δραπετεύσει και να αρχίσει ένα ανεύθυνο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για τη διακοπή της Διάσκεψης. Η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο υπουργός, όμως οι Τούρκοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το τραπέζι, λέγοντας πως έχει σημαντικότερα πράγματα να κάνει.