ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Η Ρωσία υπεύθυνη για την αναζωπύρωση βίας στην Ουκρανία

H Νίκι Χέιλι REUTERS/Mike Segar

Ευθύνες στη Ρωσία επέρριψε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι κυρώσεις προς την Μόσχα θα είναι σε ισχύ μέχρι να επιστραφεί η Κριμαία στην χώρα που ανήκει.

«Το θεωρώ δυστυχές ότι στην πρώτη μου εμφάνιση εδώ θα πρέπει να καταδικάσω τις επιθετικές πράξεις της Ρωσίας», είπε η Χέιλι, στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο μήνα.

«Δεν θα έπρεπε να συμβεί, ή να είναι έτσι. Όντως θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Όμως, η τραγική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία απαιτεί ξεκάθαρη και έντονη καταδίκη των ρωσικών πράξεων».

Η Χέιλι τόνισε ότι οι εντάσεις για την Ουκρανία δεν θα λήξουν σύντομα, όπως και το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που αφορούν την προσάρτηση από αυτήν της Κριμαίας εδώ και τρία χρόνια.

«Η ανατολική Ουκρανία δεν αποτελεί ασφαλώς το μόνο τμήμα της χώρας που υποφέρει λόγω των επιθετικών πράξεων της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καταδικάζουν τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και να καλούν για τον άμεσο τερματισμό της», είπε η Χέιλι.

«Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις μας που αφορούν την Κριμαία θα παραμείνουν εν ισχύ μέχρι η Ρωσία να επιστρέψει τον έλεγχο της χερσονήσου στην Ουκρανία», τόνισε.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη χθες, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του να παραχωρήσει στην ανατολική Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, η οποία δοκιμάζει, όπως είπε, τα όρια του Τραμπ με την αλματώδη αύξηση βίας στην περιοχή.

Την εβδομάδα αυτή ξέσπασε ένα κύμα βίας μεταξύ των φιλορωσικών ανταρτών και των δυνάμεων της ουκρανικής κυβέρνησης, το οποίο είχε το μεγαλύτερο κόστος ζωής που έχει παρατηρηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου και το οποίο διέκοψε την παροχή ρεύματος και νερού σε χιλιάδες αμάχους εκατέρωθεν της πρώτης γραμμής μάχης.

«Το ότι αυτή η αλματώδης αύξηση επιθέσεων συνέβη την επόμενη της ημέρας που σας μίλησε τηλεφωνικά είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κινείται γρήγορα για να σας δοκιμάσει ως διοικητή των ενόπλων δυνάμεων. Η απάντηση της Αμερικής θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες», είπε στην επιστολή του ο Μακέιν, την οποία δημοσίευσε το γραφείο του.

Έως τώρα, η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Ουκρανία βοήθεια υπό τη μορφή μη επανδρωμένων σκαφών, ραντάρ, υλικών πρώτης βοήθειας και υλικών επικοινωνίας και νυχτερινών επιχειρήσεων ως μέρος της στρατηγικής του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προσφέρει μη-φονική στρατιωτική βοήθεια ενώ βασίστηκε σε κυρώσεις και διπλωματία για τις προσπάθειες τερματισμού της κρίσης.

Ο Μακέιν προέτρεψε τον Τραμπ να κάνει χρήση ενός νόμου που αφορά την πολιτική άμυνας ώστε να εφοδιάσει την Ουκρανία με φονικό υλικό.

«Η βίαια επιχείρηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσταθεροποιήσει και να διαμελίσει το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας δεν θα σταματήσει εάν δεν συναντήσει μια ισχυρή και αποφασιστική αντίδραση», ανέφερε ο Μακέιν στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ θα πρέπει να επεκτείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ανώτατο στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή ξένων υποθέσεων της Γερουσίας, είπε ότι θα συνεργαστεί με τον Μακέιν και άλλους γερουσιαστές να κωδικοποιήσουν τις υφιστάμενες κυρώσεις σε νόμους. «Είναι δεσμευτικό για τη Γερουσία να εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή της για την κυριαρχία της Ουκρανίας και την αλληλεγγύη με τους στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης