ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη θωρακίζεται από τους μετανάστες με φράκτες

Η κατασκευή του φράκτη στη Σλοβενία REUTERS/Srdjan Zivulovic

Η Ευρώπη υψώνει φράκτες για να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών, δαπανά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τους χωρίς ωστόσο, να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Το ατσαλένιο κουβάρι που υφαίνει τα συρματοπλέγματα έχει αποφασίσει να ξετυλίξει η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα υψώσει έναν φράκτη μήκους 3,7 χλμ. στα σύνορά της με τη Σλοβενία, με προοπτική επέκτασής του. Στόχος της είναι να ενισχύσει τον έλεγχο της διέλευσης των μεταναστών.

Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε πως η ΕΕ έχει ενημερωθεί γι' αυτό το μέτρο. Από την πλευρά του ο αυστριακός γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας, Κόνραντ Κόγκλερ, δήλωσε ότι υπάρχει πρόνοια προκειμένου να κατασκευαστεί, εφόσον χρειαστεί, ένας φράκτης μήκους 25 χιλιομέτρων.

H Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, κατασκευάζει φράχτη να ελέγχει την διέλευση των μεταναστών. Ήδη φορτηγά που μετέφεραν το συρματόπλεγμα έφτασαν στο σλοβενικό χωριό Βελίκι Όμπρεζ.

Η Σουηδία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας 'Αντερς Ίγκεμαν. "Η συνολική αποτίμηση από τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τις αστυνομικές αρχές, την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και την υπηρεσία μετανάστευσης είναι ότι είναι επιβεβλημένη η επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων", είπε χαρακτηριστικά. Η Ουγγαρία έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της με την Κροατία και τη Σερβία.

Η Γερμανία ενεργοποιεί το Δουβλίνο ΙΙ

Η Γερμανία ενεργοποιεί εκ νέου τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, που είχε αναστείλει τον περασμένο Αύγουστο για τους Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το μοναδικό κράτος - μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην χώρα κράτος της ΕΕ που έγινε ο πρώτος σταθμός υποδοχής τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Γερμανικής Κυβέρνησης η διαδικασία της επαναπροώθησης πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες καθώς οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που πέρασαν πρόσφατα τα γερμανικά σύνορα δεν έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές αρχές μάλιστα προειδοποιούν ότι για να εξεταστούν οι σχεδόν 1 εκατ. αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ θα χρειαστούν πάνω από 12 μήνες.

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo), μιλώντας στον ιστότοπο “Spiegel Online”, κατηγόρησε τη γερμανίδα Καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ ότι “ενθάρρυνε τη μετανάστευση”.
Ζήτησε δε από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν τα εξωτερικά της σύνορα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Η Τουρκία δημιουργεί υπουργείο μετανάστευσης

Η Τουρκία από την πλευρά της προσανατολίζεται να δημιουργήσει νέο υπουργείο που θα ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης καθώς οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα από τη Συρία έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah τις προετοιμασίες κάνει το τουρκικό υπουργείο Ανάπτυξης.

Ελλάδα: Οι φράκτες προσελκύουν ανθρώπους

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο των κρατών μελών της Ε.Ε για το προσφυγικό αναφερόμενος στους φράχτες στα σύνορα, είπε ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη σύνοδο των κρατών μελώς την ΕΕ για το προσφυγικό, υιοθέτησε την άποψη της Ύπατης Αρμοστείας, ότι, οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους. Και αυτό γιατί όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα τοποθετηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης