ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Τραμπ η Μέι θα δει τον Ερντογάν

Έπειτα από τη συνάντησή της με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ,Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία εξασφάλισε την έγκρισή του καθώς και διαβεβαιώσεις περί οικονομικής συνεργασίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι οδεύει προς την Άγκυρα για να εγκαινιάσει έναν διάλογο με στόχο την αποκατάσταση μιας νέας διμερούς εμπορικής σχέσης μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το εμπόριο και την ασφάλεια, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπός της, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης γοητείας της Ντάουνινγκ Στριτ με στόχο να βελτιωθεί η θέση του Λονδίνου ενόψει των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με την

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού των Τόρις είπε πως η Μέι και ο Ερντογάν θα επικεντρωθούν στις συνομιλίες τους «σε μια νέα εμπορική σχέση μετά το Brexit» και «αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική εταιρική σχέση για την ασφάλεια».

Η κυβέρνηση της Μέι επιδιώκει την έναρξη διαπραγματεύσεων για διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα τεθούν σε ισχύ όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση--μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, μετά την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για το διαζύγιο, περί τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τουρκία θα γίνει η 13η χώρα που ξεκινάει διάλογο με τη Βρετανία για μια διμερή εμπορική συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε μια επίσκεψή του στην Άγκυρα πέρυσι πως ευελπιστεί να συναφθεί μια συμφωνία «τεραστίων διαστάσεων» με την τουρκική κυβέρνηση έπειτα από το Brexit. Παρότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, ελπίζει να ενταχθεί κι έχει μια τελωνειακή ένωση μαζί της.

Η Βρετανία ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών το 2015, καθώς εισήγαγε αγαθά αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων από την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία τουΔΝΤ. Μόνο η Γερμανία εισάγει περισσότερα τουρκικά αγαθά.

Ερωτηθείσα εάν η Μέι θα θίξει τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η εκπρόσωπός της υπενθύμισε πως το Λονδίνο «εξέφρασε σθεναρή υποστήριξη στη δημοκρατία και στους θεσμούς». «Όμως είπαμε επίσης με σαφήνεια ότι καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει ότι η αντίδρασή της θα είναι ανάλογη, δικαιολογημένη και θα τηρεί τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης