ΚΟΣΜΟΣ

Η Γη μέσα από τα «μάτια» επαναστατικού μετεωρολογικού δορυφόρου (pics)

NOOA

Οι πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα νέο, επαναστατικό μετεωρολογικό δορυφόρο που έχει μπει σε τροχιά γύρω από την Γη δείχνουν τον πλανήτη με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο.

Οι υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες που έβγαλε ο δορυφόρος GOES-16 της Διοίκησης Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), δείχνει την Γη από ένα νέο χρωματικό φάσμα. Στην συλλογή περιλαμβάνεται και μια εντυπωσιακή εικόνα της Σελήνης που ξεπροβάλει πάνω από τον πλανήτη.

Η συγκεκριμένη εικόνα πέρα από την αισθητική της πλευρά έχει και επιστημονικό σκοπό. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την Σελήνη για να ρυθμίσουν την κάμερα του δορυφόρου.

Το GOES-16 είναι σε τροχιά περίπου 22.300 μίλια από την Γη. «Ένας από τους επιστήμονες του GOES-16 συνέκρινε τις εικόνες με τις πρώτες φωτογραφίες ενός μωρού – είναι τόσο συναρπαστικό για μας», είπε ο Stephen Volz, διευθυντής του προγράμματος, σε δήλωσή του.

(NOOA)

«Αυτές οι φωτογραφίες προέκυψαν από την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία που έχει πετάξει στο διάστημα για να προβλέψει ακραία καιρικά φαινόμενα στην Γη», προσέθεσε. «Αυτές οι εξαιρετικές φωτογραφίες είναι μια πρώτη ματιά των επιπτώσεων που ο GOES-16 θα έχει σε σωτήριες προβλέψεις».

Οι εικόνες του δορυφόρου θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν αστραπές, ηφαιστειακή τέφρα, υδρατμούς και άλλα στοιχεία για την καλύτερη πρόβλεψη του καιρού στις ΗΠΑ.

(NOOA)

Ο δορυφόρος σκανάρει τον πλανήτη πέντε φορές γρηγορότερα από τεχνολογίες του παρελθόντος, σύμφωνα με την NOAA, και μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες όλης της αμερικανικής ηπείρου κάθε πέντε λεπτά. Υπάρχει και λειτουργία που επιτρέπει την λήψη φωτογραφιών κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ σημαντικό, αλλά μπορεί να κάνει σωτήριες επεμβάσεις κατά την διάρκεια ανεμοστρόβιλων, σύμφωνα με τον Eric Webster, διευθυντή του τμήματος περιβαλλοντολογικών συστημάτων του Harris Corp, ο οποίος μίλησε στο Mashable πριν από την εκτόξευση του δορυφόρου.

(NOOA)

Η εταιρία παραγωγής ήδη σχεδιάζει τον επόμενο δορυφόρο του και έχει σχέδια για ακόμη δύο GOES στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Εκπληκτική εικόνα: Πώς «βλέπει» ο πλανήτης Άρης τη Γη και τη Σελήνη

«Βροχή» αστεροειδών κοντά στη Γη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης