ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA σκόπευε να δώσει πίσω στην Αργεντινή τα Φόκλαντ (pics)

Reuters

Μυστικά έγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι οι Η.Π.Α σχεδίαζαν τη μετεγκατάσταση των κατοίκων των Νήσων Φόκλαντ στην Σκωτία.

 

Το έγγραφο της CIA φέρει τον τίτλο: «Λύση στην κρίση των Νήσων Φόκλαντ». Μέσα από αυτά μαθαίνουμε πως η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρούσε πως η Μεγάλη Βρετανία είχε «υποτιμήσει» την Αργεντινή, στον πόλεμο που διεξαγόταν 8.000 μίλια μακριά από το Λονδίνο.

Το σχέδιο είχε γραφτεί από τον επικεφαλής της CIA εκείνη την εποχή, Henry Rowen και περιλαμβάνεται σε ένα από τα 12 εκατομμύρια έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της CIA αυτή την εβδομάδα.

«Για μια περίοδο τριών ετών, θα δοθεί η επιλογή στους κατοίκους των Νησιών Φόκλαντ ή να παραμείνουν ή αν επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε μια περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας ή σε μια βρετανική αποικία ενώ όποιος μετακομίζει θα παίρνει 100.000 ευρώ/άτομο», γράφει ο Rowen και συμπληρώνει: «Πολλοί δεν θα δεχτούν και ίσως η Σκωτία είναι μια καλή επιλογή αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι παρόμοιες με τα Νησιά Φόκλαντ».

«Κάθε κάτοικος που δεν επιθυμεί την μετεγκατάσταση και παραμείνει στα Νησιά θα γίνει Αργεντίνος πολίτης μετά το πέρας της προθεσμίας των τριών ετών. Το κόστος μετεγκατάστασης για τον κάθε πολίτη θα επιβαρύνει την Αργεντινή και την Μεγάλη Βρετανία κατά 50-50. Το κόστος μετεγκατάστασης δεν θα υπερβαίνει το ήμισυ του κόστους για την Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με το πόσα ξοδεύει για τα στρατεύματα που έχει στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης