ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: στις συνομιλίες της Αστάνα, κουμάντο κάνει η Ρωσία

Συρία: στις συνομιλίες της Αστάνα, κουμάντο κάνει η Ρωσία
Αντάρτες στην πόλη αλ-Ράι, βορείως του Χαλεπιού REUTERS/Khalil Ashawi

Εκείνο που κάνει τη διαφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το συριακό -που μετρούν σήμερα το πρώτο τους εικοσιτετράωρο- στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, είναι η σύνθεση και η ηγεσία.

Ο ηγετικός ρόλος της Ρωσίας

Αντίθετα με τις προηγούμενες όπου ο ΟΗΕ κινούσε τα νήματα και η συριακή αντιπολίτευση εκπροσωπείτο από πολιτικούς οι οποίοι ελάχιστη έως καθόλου επαφή είχαν με το πεδίο της μάχης, εδώ, αφενός εκείνη που κάνει κουμάντο είναι η Μόσχα αφετέρου το λόγο -εκτός από την αντιπροσωπεία του καθεστώτος της Δαμασκού- έχουν, για πρώτη φορά, οι ίδιοι οι αντάρτες -αν και όχι όλοι· συγκεκριμένα, συμμετέχουν εκπρόσωποι αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, η οποία επίσης έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως και το Ιράν.

Η ρωσο-τουρκική σύμπραξη

Κύριο θέμα στην ατζέντα είναι η εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 του περασμένου Δεκέμβρη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι δυο χώρες, παρότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υποστήριζαν η μεν πρώτη τον Άσαντ η δε δεύτερη τους αντάρτες, τώρα έχουν συμπράξει. Μάλιστα, μετά την ανακατάληψη του Χαλεπιού από τις κυβερνητικές δυνάμεις και την ισχυροποίηση του καθεστώτος, η Άγκυρα παραδέχεται πλέον ότι διευθέτηση της συριακής κρίσης δίχως τον Μπασάρ αλ Άσαντ -την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία αξίωνε μέχρι πρόσφατα- «δεν είναι ρεαλιστική».

astana press

Αστάνα, συνάντηση για το συριακό - πηγή: twitter/MFA Kazakhstan

Στην ad hoc αυτή συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας, η οποία προέκυψε καθώς αμφότερες επιζητούν -για διαφορετικό λόγο η καθεμιά- απεμπλοκή από τα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, έχουν εναποθέσει αρκετοί τις ελπίδες για διευθέτηση της κρίσης και επίτευξη εντέλει συμφωνίας ειρήνης. Υπενθυμίζουν ότι η αλλαγή των ισορροπιών μετά την στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στον εμφύλιο έχει φέρει σε δυσχερή θέση την αντιπολίτευση, η οποία «θα εξαναγκαστεί σε παραχωρήσεις». «Αφής στιγμής η αντιπολίτευση δέχτηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες, θεωρώ πως ο συμβιβασμός έχει ήδη γίνει», σημειώνει στο Al Jazeera, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Μοχάμεντ Αλαχμάντ.

H επόμενη ημέρα

Σε πρώτη φάση, αυτός ο συμβιβασμός θα μπορούσε πάρει τη μορφή ‘μικρών’ αλλά ζωτικής σημασίας συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός σε τοπικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με τον Αϊχάμ Καμέλ του Eurasia Group, «οι Ρώσοι είναι σε θέση να εγγυώνται εκεχειρίες και να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους».

Deraa

Συρία, επαρχία Ντεράα - πηγή:REUTERS/Alaa Al-Faqir

Σε δεύτερη -ειρήνευση, διαμοιρασμός της Συρίας σε ρωσικές, τουρκικές και ιρανικές ζώνες επιρροής καθώς και συμφωνία για παραμονή του Άσαντ στην εξουσία έως τις επόμενες εκλογές οπότε θα παραιτηθεί υπέρ ενός κοινά αποδεκτού αλαουίτη -όπως εκείνος- υποψηφίου.

Ρευστό τοπίο

Για την ώρα πάντως οι διοργανωτές της συνάντησης στη χιονισμένη και παγωμένη Αστάνα κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών: τονίζουν ότι οι αντιπροσωπείες δεν συμπεριλαμβάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζουν πως όλα θα έχουν ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τρίτης ενώ δεν έχουν απάντηση στο εάν οι πλευρές των εμπολέμων θα διαπραγματευθούν απευθείας ή εκ του σύνεγγυς.

Διαβάστε ακόμη:

Χαλέπι: πώς το Ιράν σφράγισε τον επίλογο (vid & pics)