Μ.Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας επικρίνει για το Κυπριακό
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιθετική στάση» και τόνισε πως είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να επικρίνει την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις, κάλεσε την Ελλάδα να ορίσει με ώριμο τρόπο τις αντιρρήσεις της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Όπως εμείς δεν μπήκαμε σε μια εκστρατεία κατηγορίας σε αυτή τη διαδικασία έτσι και η Ελλάδα δεν πρέπει να μπαίνει. Μια χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της, τις απόψεις της και όλες τις προτάσεις της, λέει με ώριμο τρόπο τί θέλει και τί δεν θέλει. Αν γίνει θα γίνει, αν δεν θα γίνει δεν θα γίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηρεί στάση επίθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Σήμερα στο Κυπριακό καμιά χώρα, κανένας οργανισμός, δεν μπορεί να επικρίνει την Τουρκία», υπογράμμισε.
«Φτάσαμε σε μια κρίσιμη φάση. Και στην πρώτη συνάντηση των Υπουργών, και στην πενταμερή, η Τουρκία είχε στάση εποικοδομητική, ήταν βέβαιη για τον εαυτό της και έλεγε τί ήθελε και τί δεν ήθελε», ανέφερε και τόνισε πως και τουρκοκυπριακή πλευρά «ακόμη και στα ευαίσθητα θέματα τήρησε μια στάση ώριμη», ενώ κατηγόρησε την άλλη πλευρά πως «ήρθε απροετοίμαστη».
«Στη μία συνάντηση (στο Μοντ Πελερράν) η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε άδεια και σηκώθηκε από το τραπέζι, και στη δεύτερη το έσκασε από το τραπέζι».
«Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη θετική μας στάση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο», δήλωσε, προσθέτοντας πως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακκιντζί και η διαπραγματευτική του ομάδα τήρησαν εποικοδομητική στάση. «Ενώ η κατάσταση είναι αυτή για ποιο λόγο προβάλλονται επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας», αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
«Εάν εσείς σκέφτεστε διαφορετικά πείτε το και πείτε τί θέλετε. Εάν κάποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που σκέφτεστε, ή επιθυμείτε ή ονειρεύεστε, δεν χρειάζεται να είστε επιθετικοί. Θέστε κι εσείς τους δικούς σας λόγους και αν γίνουν αποδεχτοί έγιναν. Αν δεν γίνουν να πούμε κι εμείς γιατί δεν έγιναν», είπε επικριτικά αφού πρώτα εξήρε την καθαρή στάση της Τουρκίας «στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
«Το λένε και τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς από την αρχή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι επ' άπειρον. Πόσα χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις; Από το 1974 μέχρι σήμερα γίνονται διαπραγματεύσεις. Το 2004 η ε/κ πλευρά απέρριψε στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν. Τώρα σκεφτόμαστε ξανά ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», τόνισε.