ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Μουδιασμένη η Ευρώπη μετά τις απειλές της Μέι

Brexit: Μουδιασμένη η Ευρώπη μετά τις απειλές της Μέι

Η πολυαναμενόμενη ομιλία της Τερέσα Μέι για τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δόθηκε. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε για ένα «σκληρό» Brexit και οι προθέσεις της έγιναν αντιληπτές όταν ανέφερε ότι η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να προτείνει ένα «ανταγωνιστικό» σύστημα φορολόγησης. Μουδιασμένη η Ευρώπη παρακολούθησε τις ανακοινώσεις της, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναλαμβάνει δράση.

«Το Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά» είπε η Μέι απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς για ένα «ξεκάθαρο» διαζύγιο από την ΕΕ ώστε η χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης. Κάπως έτσι, έβαλε τέλος στις εικασίες και στις ελπίδες των Ευρωπαίων ότι θα ζητούσε ένα ήπιο Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της ενιαίας αγοράς», δήλωσε η Μέι αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητές της όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Ενώ προέβλεπε να αρχίσει τη διαδικασία του διαζυγίου έως τα τέλη Μαρτίου, προοίμιο των συνομιλιών που αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ζητούσαν πολλοί βουλευτές.

Για την Μέι, η παραμονή στην ενιαία αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών είναι ασύμβατη με την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του Λονδίνου: τον έλεγχο της μετανάστευσης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα ανοικτή και ανεκτική, όμως το μήνυμα του λαού ήταν πολύ σαφές: το Brexit πρέπει να μας επιτρέψει να ελέγχουμε τον αριθμό των Ευρωπαίων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Η Μέι δήλωσε πάντως ότι θα επιδιώξει «να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση» στην ενιαία αγορά, καθώς το 44% των βρετανικών εξαγωγών το 2015 πήγαν στην ΕΕ.

Και για να αποφευχθεί «μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή», πρότεινε «τη σταδιακή εφαρμογή» της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με την ΕΕ στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας.

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. Η Βρετανία θα παραμείνει συνεπώς «ο καλύτερος φίλος των ευρωπαίων εταίρων μας», υποσχέθηκε, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους να μην θελήσουν να τιμωρήσουν τη χώρα της.

«Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοί σ' αυτή τη χώρα όπως ελπίζουμε ότι και οι πολίτες μας θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι σε σας», είπε η συντηρητική πρωθυπουργός ενώπιον των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ που είχαν κληθεί στο Λάνκαστερ Χάουζ.

Όμως η Βρετανία θα γίνει επίσης «μια χώρα που κοιτάζει και πέραν των συνόρων της Ευρώπης», πρόσθεσε πλέκοντας το εγκώμιο του σχεδίου για ένα «μεγάλο εμπορικό έθνος σε παγκόσμια κλίμακα».

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η ομιλία της χαιρετίσθηκε από τους ευρωσκεπτικιστές και ανέβασε αμέσως την ισοτιμία της στερλίνας, η οποία είχε σημειώσει πτώση την προηγουμένη.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πλέον τις φράσεις και τις λέξεις που επί χρόνια με κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούσα. Μια αληθινή πρόοδος», σχολίασε ευτυχής ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος UKIP και υποστηρικτής του Brexit.

Γκάμπριελ: Επιτέλους λίγη σαφήνεια

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις ανακοινώσεις που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit, λέγοντας ότι έφεραν λίγη περισσότερη σαφήνεια στα σχέδια του Λονδίνου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία» ανέφερε ο Γκάμπριελ.

«Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή του Brexit. Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης», υπογράμμισε.

Ο Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να υποβάλει η Βρετανία το επίσημο αίτημα αποχώρησής της από την ΕΕ.

«Είναι επίσης καλό που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την ΕΕ. Η Βρετανία θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης και φίλη χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία και την οποία χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας», κατέληξε.

Ο Γιούνκερ θα μιλήσει με την Μέι

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μιλήσει αργότερα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ ενημερώθηκε για την ομιλία της πρωθυπουργού Μέι με ενδιαφέρον. Βρίσκεται σε τακτική επαφή με την πρωθυπουργό» της Βρετανίας, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξηγώντας ότι είναι προγραμματισμένη μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο.

Τουσκ: Ρεαλιστική ομιλία

Η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit ήταν «τουλάχιστον πιο ρεαλιστική», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα και έτοιμα να διαπραγματευτούν.

«Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή αλλά τουλάχιστον πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit» έγραψε ο Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εκ μέρους των υπολοίπων χωρών μελών.

«Οι 27 της ΕΕ ενωμένοι και έτοιμοι να διαπραγματευτούν μετά το άρθρο 50», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αφού η Μέι προσφύγει επισήμως στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης.