Επέλαση πληροφοριών made in Russia - «Κυνήγι μαγισσών», λέει ο Τραμπ
Έγγραφα με στοιχεία περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ισχυρισμοί ότι η Μόσχα διαθέτει ευαίσθητες πληροφορίες για προσωπικές και οικονομικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να του ασκηθεί εκβιασμός, παρουσιάστηκαν από τους τέσσερις επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτει το CNNi.
Σύμφωνα με τη δισέλιδη σύνοψη η Ρωσία είχε επίσης στην κατοχή της πληροφορίες τόσο για το Δημοκρατικό, όσο και για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ωστόσο διέρρευσε πληροφορίες επιζήμιες μόνο για τη Χίλαρι Κλίντον και τους Δημοκρατικούς.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτήν την αποκάλυψη ισχυροποιείται το ενδεχόμενο η Μόσχα να προσπάθησε να βλάψει τη Χίλαρι Κλίντον με σκοπό να βοηθήσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Στις δύο σελίδες, περιλαμβάνονται, μάλιστα, ισχυρισμοί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξε μία συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ και διαμεσολαβητές της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δύο υπαλλήλους της εθνικής ασφάλειας.
Το CNNi επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το επιτελείο του νέου αμερικανού προέδρου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ
Μπορεί οι συνεργάτες του να μην θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των εγγράφων όταν ρωτήθηκαν από το CNNi, ωστόσο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, έκανε ένα τιτίβισμα οργής (twitter post) ως απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Ψευδείς ειδήσεις. Ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Αποκαλύψεις για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές 24 χωρών
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών σε τουλάχιστον «24 χώρες».
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ο Κλάπερ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον κυβερνοχώρο. Αναφερόμενος στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ενορχήστρωσε τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, είπε ότι βασίστηκε σε ανθρώπινες πηγές, σε συλλογή τεχνικών δεδομένων και σε πληροφορίες ανοιχτών πηγών.
Ο Κλάπερ διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης αυτής έχει χαρακτηριστεί απόρρητο προκειμένου να προστατευθούν οι "ευαίσθητες" πηγές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καταθέτοντας στην ίδια Επιτροπή, απέφυγε να σχολιάσει αν η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά τυχόν διασυνδέσεις μεταξύ συνεργατών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα αυτό σε ένα δημόσιο φόρουμ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Όρεγκον Ρον Γουάιντεν είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να δώσει μια αποχαρακτηρισμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό πριν από τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα που θα ορκιστεί ο Τραμπ, ωστόσο ο διευθυντής του FBI είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να απαντήσει στο ζήτημα αυτό δημοσίως.
Σύμφωνα πάντα με τον Κόμεϊ, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος (DNC) απέρριψε "πολλά αιτήματα" που υπέβαλε το FBI προκειμένου να ερευνήσει τους διακομιστές της που είχαν δεχτεί την επίθεση των χάκερ. Είπε ότι δεν είναι βέβαιος γιατί δεν δόθηκε η άδεια από την DNC και διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του βασίστηκε στην ανάλυση που έκανε η εταιρεία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike.
Ο Κόμεϊ είπε επίσης πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το επιτελείο του Τραμπ ή η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων δέχτηκαν επίθεση από χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο.