ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούονται με ισραηλινές δυνάμεις κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Μπετ Ελ, έξω από τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη (Ραμάλα, 12 Οκτωβρίου 2015). Τέσσερις Ισραηλινοί και 25 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οκτώ παιδιά, έχουν πεθάνει τις τελευταίες δώδεκα ημέρες, μετά το ξέσπασμα βίας που ακολούθησε την απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο Όρος του Ναού. REUTERS/Mohamad Torokman

Δύο έφηβοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει σε Ισραήλ και Δυτική Όχθη, με το Τελ Αβίβ να δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει την πολιτική μηδενικής ανοχής.

Δραματικές είναι οι σκηνές που καταγράφονται από κάμερα ασφαλείας και δείχνουν Παλαιστίνιο να επιτίθεται με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και στη συνέχεια να δέχεται επί τόπου πυρά, πέφτοντας νεκρός.

Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και είναι μόνο ένα από τα πολλά που συνέβησαν το περασμένο διήμερο.

Δραματικές εικόνες

Το βίντεο είναι καταγεγραμμένο με κινητό από κάποιον που, κατά πως φαίνεται, είχε πρόσβαση στις κάμερες ασφαλείας και αρχικά δείχνει αστυνομικούς της συνοριακής χωροφυλακής, οι οποίοι ζητούν ταυτότητα από Παλαιστίνιο στην Πύλη της Δαμασκού. Ο νεαρός άντρας, που σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, είχε ύποπτη συμπεριφορά, φαίνεται να βγάζει μαχαίρι κατά ενός αστυνομικού και τότε πάνω από δέκα άλλοι τον πυροβολούν εξ’ επαφής, τραυματίζοντας κατά λάθος και δύο συναδέλφους τους από την Αστυνομία Συνόρων, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά Μέσα, οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν ήταν μέλη της ειδικής μονάδας περιπολιών (Yasam) και έσπευσαν από παραπλήσιο σημείο. Τη στιγμή της συμπλοκής από το σημείο περνούσαν πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες.

Ο δράστης, «Άραβας τρομοκράτης» κατά τις αρχές, ήταν ο 19 χρονος Μουχάμαντ Άλι (Muhammad Ali) από τη Σουαφάτ της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οδηγός βίας

Αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό μαχαιρώματος το Σάββατο, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ισραηλινής αστυνομίας, είχε προηγηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα επίθεση Παλαιστινίου έφηβου κατά δύο υπερορθόδοξων Εβραίων, ηλικίας 62 και 65 ετών, στην ίδια περιοχή της Παλιάς Πόλης.

Οι δύο νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, κάτι που δεν συνέβη με τον 16χρονο Ισάκ Μπαντράν (Ishaq Badran) από το Καφρ Ακάμπ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που έπεσε νεκρός. Αμέσως μετά το περιστατικό ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με πλήθος Παλαιστινίων να πετά πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ. «Oι αστυνομικοί έφτασαν γρήγορα και έκαναν τη δουλειά τους. Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε σε λιγότερα από 90 δευτερόλεπτα. Οποιοσδήποτε μαχαιρώνει ή χτυπά αθώους – η μοίρα του είναι να σκοτωθεί», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ, Μοσέ Εντρί (Moshe Edri), σύμφωνα με τους «Times of Israel». Ο 48χρονος Εντρί ανέλαβε πέρυσι τη θέση αυτή, έχοντας προηγουμένως θητεύσει ως αρχηγός της Τροχαίας.

Οι δρόμοι της αντίστασης

Οι δρόμοι σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν γεμίσει αίμα τις τελευταίες εβδομάδες με 25 Παλαιστινίους και 5 Ισραηλινούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του Οκτωβρίου, χωρίς τίποτα να δείχνει ότι ο τραγικό απολογισμός θα σταματήσει εκεί.

Την Κυριακή, άλλος ένας Άραβας έφηβος, ο 13χρονος Αχμάντ Σαράκα (Ahmad Sharaka), έχασε τη ζωή του από τραύμα στον λαιμό, όταν Ισραηλινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών έξω από τον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ στη Ραμάλα. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής και με βάση τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά αυτός είναι ο τρίτος 13χρονος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του μες στον ίδιο μήνα.

Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε σε λιγότερα από 90 δευτερόλεπτα. Οποιοσδήποτε μαχαιρώνει ή χτυπά αθώους – η μοίρα του είναι να σκοτωθεί
ΜΟΣΕ ΕΝΤΡΙ, ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, δέκα Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί το Σάββατο, επτά στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τρεις στη Γάζα, ενώ την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο στη Γάζα και ένας στη Δυτική Όχθη, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε πολλές δεκάδες. Ανάμεσα στους τελευταίους συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη ενός παλαιστινιακού ασθενοφόρου στη Βηθλέεμ, το οποίο δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

Καθώς τα μαχαιρώματα διαδέχονται οι πυροβολισμοί και τανάπαλιν σε ένα σκηνικό βίας που δεν δείχνει να καταλαγιάζει, το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπένγιαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) ανακοίνωσε ότι 1.300 έφεδροι συνοριοφύλακες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, ως «κατ’ αρχάς προληπτικό και αποτρεπτικό μέσο».

Η πρόσφατη απόφασή του Τελ Αβίβ να απαγορεύσει εκ νέου την πρόσβαση στο Όρος του Ναού σε Άραβες άρρενες άνω των 50 ετών, έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει εδώ πάνω από ένα χρόνο με τη συνέχιση της εποικιστικής πολιτικής, την αντίστοιχη περυσινή απαγόρευση πρόσβασης στο Όρος του Ναού, τη μηδενική ανοχή των ισραηλινών δυνάμεων κατά διαδηλωτών και τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Όπως είπε στο CNN International ένας νεαρός Παλαιστίνιος, «προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε αλλά δεν δούλεψε. Έτσι, τώρα θα πολεμήσουμε». Το ίδιο πνεύμα αποτυπώνεται και στα λόγια ενός άλλου νεαρού που δήλωσε ότι «οι Ισραηλινοί γνωρίζουν μόνο τη γλώσσα της βίας, θα αντισταθούμε».