Ο ισλαμικός εξτρεμισμός διαδίδεται μέσω του ίντερνετ και στις φυλακές
Αναλυτική αναφορά στην εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού και τις προσπάθειες πρόληψης του έκανε ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα την μελέτη και παρακολούθηση αυτού του φαινομένου.
«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός καταφέρνει και διαδίδεται μέσω του διαδικτύου και στο εσωτερικό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάολο Τζεντιλόνι και τόνισε:
«Η προσπάθεια πρόληψης πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους δυο αυτούς χώρους, έστω και αν δεν υπάρχει ένα σταθερό, χαρακτηριστικό προφίλ με τα χαρακτηριστικά των ατόμων που ακολουθούν τον δρόμο του εξτρεμισμού».
Παράλληλα επεσήμανε ότι στην Ιταλία το συγκεκριμένο φαινόμενο, όπως και εκείνο των λεγόμενων «ξένων μαχητών» (πολιτών δυτικών χωρών που συμμετέχουν στον τζιχάντ) είναι πιο περιορισμένο απ' ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να το υποτιμήσουμε ή να μην καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αναλύσουμε και να το κατανοήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνησή του σκοπεύει να ελέγξει πιο αυστηρά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης μέσα στα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών, σε όλη την χώρα.
Όπως μεταδίδει ο ιταλικός τύπος, η χωρητικότητα των κέντρων αυτών πρόκειται να μειωθεί δραστικά, με στόχο να μην ξεπερνά τα ογδόντα με εκατό άτομα σε κάθε δομή.
Ο στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι να αποφεύγονται εντάσεις και τυχόν βιαιότητες, εξαιτίας της παρουσίας μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά και των κακών συνθηκών διαβίωσης.
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι σκοπεύει, τέλος, να χρησιμοποιήσει τα κέντρα αυτά μόνο για μετανάστες που μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Όχι, δηλαδή, για το σύνολο των αλλοδαπών που φτάνουν στην χώρα -κυρίως δια της θαλάσσιας οδού- σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Παραμένει, όμως, η βούληση απέλασης των παράτυπων μεταναστών, όπως και η προσπάθεια για πιο αποτελεσματική ένταξη όσων δικαιούνται άσυλο.