ΚΟΣΜΟΣ

Ανήλικα παιδιά δουλεύουν σαν σκλάβοι με τούβλα στο κεφάλι

REUTERS/Danish Ismail

Διακόσια παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 14 ετών, βρέθηκαν να εργάζονται σε κεραμοποιία στην Ινδία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο νότιο ομόσπονδο κρατίδιο Τελανγκάνα.

Τα παιδιά διασώθηκαν από την ινδική αστυνομία, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Χαμόγελο», μιας εκστρατείας που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και την εύρεση αγνοούμενων παιδιών.

Τα παιδιά που διασώθηκαν είχαν μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο από το Οντίσα. Ζούσαν και εργάζονταν μαζί με ενήλικες - που παρίσταναν τους γονείς τους - στην κεραμοποιία, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματικά οι γονείς τους, υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένα από τα παιδιά να είναι θύματα διακίνησης», είπε ο Μάχες Μπάγκουατ, αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας, στο Thomson Reuters Foundation.

«Οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν κορίτσια ακόμη και επτά και οκτώ ετών να μεταφέρουν τούβλα στα κεφάλια τους. Ορισμένα από τα παιδιά ήταν μόλις τεσσάρων ετών», πρόσθεσε.

Το 2015 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είχε εκτιμήσει πως ο αριθμός των παιδιών τα οποία εργάζονται στην Ινδία και είναι ηλικίας από 5 ως 17 ετών ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια, επί συνόλου 168 εκατομμυρίων παγκοσμίως.

Τα μισά και πλέον εκτελούν γεωργικές δουλειές και το ένα τέταρτο στις κατασκευές, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Ο Π. Ατσιούτα Ράο, μέλος ενός ινδικού οργανισμού προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, τόνισε ότι τα ομόσπονδα κρατίδια Τελανγκάνα και Άντρα Πραντές έχουν μετατραπεί σε εστίες διακίνησης παιδιών και παιδικής εργασίας.

Μόνο «πέρυσι σώθηκαν πάνω από 3.000 παιδιά, πολλά από κεραμοποιίες και άλλα που βρίσκονταν σε κατάσταση σύγχρονης δουλείας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά κατάγονταν από την ανατολική Ινδία», ανέφερε ο Ράο.

Πολλά μικρά παιδιά μεταναστών καταλήγουν να δουλεύουν μαζί με τους γονείς τους, αφού συχνά δεν υπάρχουν σχολεία και δάσκαλοι που να παραδίδουν μαθήματα στις γλώσσες των περιοχών από τις οποίες κατάγονται, τονίζουν ακτιβιστές.

Αξιωματούχοι τόνισαν πως θα ερευνήσουν εάν τα παιδιά που διασώθηκαν είχαν εγγραφεί ή όχι σε σχολεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης