ΚΟΣΜΟΣ

Κανείς δεν κλαίει για τον «Άλαν Κούρντι» της Βιρμανίας (video)

CNN

Το μικροσκοπικό σώμα του Άλαν Κούρντι που είχε ξεβραστεί άψυχο στις ακτές της Αλικαρνασσού, τον Σεπτέμβριο του 2015, προκάλεσε συγκίνηση και παγκόσμια κατακραυγή για την ανεπαρκή διαχείριση του προσφυγικού που προκαλούσε ολοένα και περισσότερα θύματα. Ενάμιση χρόνο μετά, μία παρόμοια εικόνα, με το άψυχο κορμί ενός άλλου παιδιού, χιλιόμετρα μακριά, περνά σχεδόν απαρατήρητη...

Ήταν ο Μοχάμεντ Σουχαγιέτ, ένα προσφυγόπουλο μόλις 16 μηνών που πνίγηκε, μαζί με τη μαμά και τον αδερφό του, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από μία άλλη σφαγή: Εκείνη των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας της Μιανμάρ που ζει χωρίς πατρίδα, κυνηγημένη από το βιρμανικό στρατό.

Μπρούμητα, μέσα στις λάσπες βρέθηκε ο μόλις 16 μηνών Μοχάμεντ που πνίγηκε, μαζί με τη μαμά και τον αδερφό του, στην προσπάθεια να γλιτώσουν από τη σφαγή - Photo: YouTube

Οι Ροχίνγκια θεωρούνται μία από τις πλέον διωκόμενες μειονότητες του πλανήτη, με την κυβέρνηση της Μιανμάρ να θεωρεί τα μέλη της «Βεγγαλέζους πρόσφυγες», παρότι ζουν εδώ και γενιές στο κρατίδιο Ραχίν της (άλλοτε) Βιρμανίας.

Πέραν του ότι θεωρούνται ξένοι στη γη τους, ζουν σε συνθήκες έντονων διακρίσεων, με εκβιασμούς, βιασμούς, πυρπολήσεις των σπιτιών τους, περιορισμούς στην ελευθερία, καταναγκαστική εργασία, αποκλεισμό από την εκπαίδευση και την υγεία. Οι διωγμοί έχουν ενταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από μία επίθεση κατά συνοριοφυλάκων.

Ο πατέρας του Μοχάμεντ (δεξιά) έχασε τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά. Τώρα ζει μαζί με τη 18χρονη αδερφή του και τον 14χρονο αδερφό του, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπανγκλαντές - Photo: CNN

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ωμότητες κατά των Ροχίνγκια ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά πως, βάσει των μαρτυριών των προσφύγων, πρόκειται για εθνοκάθαρση.

Η κυβέρνηση αρνείται μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες περί βίας, διωγμών και εθνοκάθαρσης, χαρακτηρίζοντας τις μαρτυρίες των Ροχίνγκια απλή προπαγάνδα.

Ένα πρόσφατο περιστατικό ωμής βίας, ωστόσο, διαψεύδει την κυβέρνηση. Το βίντεο που κινηματογραφήθηκε στις 5 Νοεμβρίου, εμφανίζει αστυνομικούς να κλωτσούν και να χτυπούν με ραβδιά άοπλους πολίτες, οι οποίοι ανήμποροι να αντισταθούν, είναι πεσμένοι στο χώμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε βίντεο η ωμότητα των βιρμανικών αρχών κατά της εθνοτικής κοινότητας, είναι όμως η πρώτη φορά – από τον περασμένο Οκτώβριο – που η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσωτερική έρευνα στην αστυνομία για το περιστατικό.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, πάνω από 34.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα, βρίσκοντας καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

Η νομπελίστρια Άουνγκ Σαν Σου Κι (Aung San Suu Kyi) που κατηγορείται για ολιγωρία στο θέμα των Ροχίνγκια, δεν έχει προβεί σε δηλώσεις τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του νέου κύκλου βίας. Τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει στο CNN πως η κυβέρνησή της αντιμετώπιζε «πολλά προβλήματα στην προσπάθεια να εξασφαλίσει την ισορροπία, την κατανόηση και την ανοχή που όλοι εύχονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης