ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Κλιμάκωση των διαδηλώσεων για την αύξηση των τιμών των καυσίμων

REUTERS/ EDGARD GARRIDO

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Μεξικό, μετά την 1η Ιανουαρίου, ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση κατά 20% των τιμών των καυσίμων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραδέχθηκε την Δευτέρα ότι πρόκειται για ένα «αντιδημοφιλές» μέτρο, ωστόσο επιμένει στην εφαρμογή του στο πλαίσιο της απορρύθμισης του τομέα της ενέργειας.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν στους δρόμους του Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και πολλών πόλεων την Κυριακή, ενώ αποκλεισμοί δρόμων και πρατηρίων καυσίμων καταγράφηκαν χθες Δευτέρα: η οργή των πολιτών αυξάνεται στη χώρα, η οποία παρότι πετρελαιοπαραγωγική, εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει, ελλείψει επαρκών διυλιστηρίων.

«Όχι, η αύξηση των τιμών δεν θα ακυρωθεί», διεμήνυσε ο Μιγκέλ Μεσμάχερ, υφυπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως το μέτρο ήδη «ετέθη σε ισχύ» και δεν είναι κάτι «που απλά οφείλεται στη δημοσιονομική προσαρμογή» αλλά αποτελεί «αλλαγή (του τρόπου καθορισμού) του κόστους για την εναρμόνισή του με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου».

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 20,1% και αυτή του πετρελαίου ντίζελ κατά 16,5%. Από τη 18η Φεβρουαρίου και κατόπιν, το πλαφόν των τιμών πώλησης που ορίζει η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόζεται καθημερινά.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία απορρύθμισης της αγοράς των καυσίμων, η οποία αρχικά προβλεπόταν να γίνει το 2018, αλλά τελικά η μεξικανική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Η αύξηση «προκαλεί δυσαρέσκεια, αυτό είναι ξεκάθαρο και κατανοητό (...), θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί πήραμε την απόφαση αυτή. Συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που είναι αντιδημοφιλές», αναγνώρισε ο Μεσμάχερ.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων εντάσσεται στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας τόνωσης του τομέα του πετρελαίου.

Ο Πένια Νιέτο υπέγραψε τον Αύγουστο του 2014 μια μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε τότε ιστορική, τερματίζοντας το κρατικό μονοπώλιο έπειτα από 80 χρόνια κι ανοίγοντας τον τομέα σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες.

Μέχρι τότε η Pemex, η κρατική επιχείρηση πετρελαίου, είχε το μονοπώλιο στις πωλήσεις και τη διανομή καυσίμων στο Μεξικό.

Πολλοί προεξοφλούν μια μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στο Μεξικό εξαιτίας της αύξησης των τιμών διάθεσης της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης