ΚΟΣΜΟΣ

Η εκεχειρία του τρόμου από τα μεσάνυχτα στη Συρία

Η εκεχειρία του τρόμου από τα μεσάνυχτα στη Συρία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Omar Sanadiki

Από τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία υπεγράφη από τη συριακή κυβέρνηση αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις, με τις εγγυήτριες δυνάμεις να είναι η Ρωσία και η Τουρκία. 

Ρώσοι βουλευτές και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν την επικείμενη κατάπαυση με τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, στη Δαμασκό, ανακοίνωσε ένας Ρώσος πολιτικός. Όπως δήλωσε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο RIA Novosti:

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα την επικείμενη εκεχειρία απευθείας με τον πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται η αντιπροσωπεία του (ρωσικού) Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Κοσάτσεφ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου, τόνισε ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι η συμφωνία εκεχειρίας είναι θεμελιώδους σημασίας.

640x640 4

REUTERS/Khalil Ashawi

Σημειώνεται πως οι αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν τρία έγγραφα, σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το πρώτο έγγραφο είναι μια ενυπόγραφη συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σχετικό με την κατάπαυση του πυρός. Το δεύτερο, αφορά μια σειρά μέτρων για την επίβλεψη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και το τρίτο περιέχει μια δήλωση για την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά της η Μόσχα ωστόσο διαμήνυσε μέσω του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η ουσία του ελέγχου (εφαρμογής των συμφωνιών) είναι ότι οι οργανώσεις που δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μάχης θα θεωρηθούν τρομοκρατικές και θα ληφθούν εναντίον τους τα μέτρα που ισχύουν για το Ισλαμικό Κράτος και το Φάταχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα).

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στον κατάλογο των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που θα τηρήσουν την εκεχειρία είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ (με 19 μονάδες και 4.000 μέλη), η Άχραρ αλ Σαμ (περισσότερες από 80 μονάδες και 16.000 μέλη), η Τζάις αλ Ισλάμ (64 μονάδες και 12.000 μέλη), η Σουβάρ άγκι-Σαμ (οκτώ τάγματα και 12.000 μέλη), η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν (13 μονάδες και συνολικά 8.000 μέλη), η Τζάις Ιντλίμπ (τρεις μονάδες και 6.000 μέλη) και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια (πέντε μονάδες και 3.000 μέλη).

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία προκειμένου οι δύο χώρες να συνεργαστούν και να ενεργήσουν ως εγγυητές για την εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν στη Συρία.

640x640 5

REUTERS/Khalil Ashawi

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή των συμφωνιών. "Φυσικά θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έτσι θα συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία με βάση τις αρχές που υιοθετήθηκαν με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας", εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΣΑ θα ενημερωθούν για τις συμφωνίες και θα απαντηθούν τυχόν ερωτήματά τους.

Και αξιωματούχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τόνισε στο Reuters ότι επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με την υποστήριξη Ρωσίας και Τουρκίας. Από αυτή εξαιρούνται μόνον οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

640x640 6

REUTERS/Osman Orsal

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Οι δύο πρόεδροι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με πρωτοβουλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Συρίας και συμφώνησαν να η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν για τις επικείμενες συνομιλίες για την Συρία που αναμένεται να διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της Καζακστάν, Αστάνα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.