Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της τραγωδίας
Όλα τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα εξετάζουν οι ρωσικές αρχές, με το σενάριο της τρομοκρατίας να μην είναι πάντως το επικρατέστερο, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις προσπάθειες για την ανάσυρση των πτωμάτων των επιβαινόντων από την άτρακτο του μοιραίου Τουπόλεφ.
Μια τρομοκρατική επίθεση δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο για την συντριβή του Tu-154, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Το Tu-154 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι, όπου οι επιβάτες και οι αποσκευές ερευνήθηκαν και ελέγχθηκαν με προσοχή. Ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Μοζντόκ, όμως εξαιτίας του καιρού μεταφέρθηκε στο Άντλερ, κι επομένως, η πληροφορία ότι το αεροσκάφος θα ανεφοδιαζόταν στο αεροδρόμιο του Σότσι δεν ήταν εκ των προτέρων διαθέσιμη» επισήμανε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν υπό φρούρηση κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού και ότι δεν προσφέρθηκαν γεύματα στους επιβάτες.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας και ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας ούτε οι ερευνητές το θεωρούν ως το επικρατέστερο» τόνισε η ίδια πηγή.
Πάντως ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, ξεκαθάρισε πως «όλα τα πιθανά αίτια (της συντριβής) θα εξετασθούν», επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι «χτενίζουν» από την Κυριακή μια περιοχή δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου έχουν σκορπίσει τα συντρίμμια του Τουπόλεφ 154 που έπεσε στις 5.27 τα χαράματα δύο χιλιόμετρα μακρά από τις ακτές του Σότσι, στη Μαύρη θάλασσα, αναζητώντας τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, με την ελπίδα ότι σε αυτά θα κρύβεται η απάντηση στο ερώτημα τι προκάλεσε την συντριβή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.
Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.
Πηγή: REUTERS/Maxim Shemetov
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να περισυλλέξουν δέκα πτώματα. Η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα» σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και το πρώτο αεροπλάνο που θα μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων της συντριβής του αεροσκάφους Tu-154 θα προσγειωθεί αύριο στη ρωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκόφ.
«Το υπουργείο Άμυνας έλαβε μια απόφαση, η οποία τώρα κοινοποιήθηκε στους συγγενείς (των θυμάτων), ότι η ταυτοποίηση (των σορών) θα διεξαχθεί στη Μόσχα... Οι σοροί θα μεταφερθούν στη Μόσχα με μεταγωγικό αεροσκάφος. Το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί αύριο το πρωί» τόνισε ο Πανκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Έκανε στάση στο Σότσι για ανεφοδιασμό καυσίμων. Σε αυτό επέβαιναν 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Στον κατάλογο των επιβατών βρίσκονται 64 μέλη του μουσικού συνόλου Αλεξαντρόφ, φημισμένου για τις περιοδείες του στο εξωτερικό ως η χορωδία του Κόκκινου Στρατού και 8 στρατιωτικοί. Δεκάδες άνθρωποι πήγαν κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης 9 δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών δικτύων Pervy Kanal, NTV και Zvezda, δύο πολιτικοί αξιωματούχοι και η επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Ρωσία, η Ελιζαβέτα Γκλίνκα.
Η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, γνωστή στο ευρύ κοινό ως η «Γιατρός Λίζα» μετέφερε φάρμακα για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λαττάκειας, σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεγχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.
Όμως το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα, σε κοντινή απόσταση από το παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι, χωρίς να υπάρχουν «ενδείξεις για επιζώντες» μεταξύ των 92 επιβαινόντων, μεταξύ αυτών μέλη της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που ταξίδευαν για να περάσουν την Πρωτοχρονιά με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.
Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στη Ρωσία, όπου η χορωδία του Κόκκινού Στρατού θεωρείται ένα από τα σύμβολα της χώρας που προκαλεί εθνική υπερηφάνεια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δεύτερα ημέρα εθνικού πένθους «στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας» και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή μιας «ενδελεχούς έρευνας (...) προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας».