ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο "ασθενής της Ευρώπης"

Φωτογραφία από τις μαζικές διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου REUTERS/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Φινλανδία ασκούσε σφοδρή κριτική στην Ελλάδα για την κρίση χρέους και την σφυροκοπούσε καθημερινά για την αποτυχία της να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Τώρα η Φινλανδία πασχίζει να βάλει σε τάξη τα δικά της οικονομικά και να βγει από την τριετή ύφεση, προβλήματα που ώθησαν τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να την χαρακτηρίσει ως τον «ασθενή της Ευρώπης».

Οι προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα για περικοπές στις ημέρες διακοπών και στους μισθούς, προσέκρουσαν σε ένα τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών, τη στιγμή που η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Υγεία έφερε στην επιφάνεια το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των μερών του κυβερνητικού συνασπισμού, οδηγώντας τον στα πρόθυρα κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα.

Βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού κάλεσε τον πρωθυπουργό, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, να σκεφτεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ώστε μέσω μιας υποτίμησης να τονωθούν οι εξαγωγές, δείγμα της απόγνωσης που επικρατεί στην χώρα.

Ο Σίπιλα πρέπει να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και να εξευμενίσει τα εργατικά συνδικάτα για να αποφευχθούν οι απεργίες και οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά το επόμενο έτος.

Η ανεργία και το δημόσιο χρέος αυξάνονται συνεχώς σε μια χώρα με υψηλά κόστη εργασίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρεί όπως λ.χ. της Nokia και η ύφεση στη Ρωσία, που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της χώρας δεν φαίνεται να μειώνεται.

Με έναν πληθυσμό που γερνάει, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον για την Φινλανδία, η οποία έχασε την άριστη πιστοληπτική ικανότητα που είχε και βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σίπιλα – που προειδοποίησε ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα – επιχειρεί την περικοπή δαπανών κατά 10 δις ευρώ μέχρι το 2030.

Ωστόσο, το κάλεσμα του πρωθυπουργού για «συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις» προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά όταν προανήγγειλε περικοπές στον δημόσιο τομέα, περιορισμό των αργιών και μείωση των υπερωριών.

Περίπου 30.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Ελσίνκι τον Σεπτέμβριο και οι απεργία «νέκρωσε» τους σιδηροδρόμους, τα λιμάνια και τις βιομηχανίες. Η κυβέρνηση τότε υποχώρησε, λέγοντας ότι θα εξασφάλιζε πόρους από άλλες πηγές.

Ο μέσος Φινλανδός εργάζεται λιγότερες ώρες σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Φινλανδία βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Γερμανία και την Σουηδία σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης