ΚΟΣΜΟΣ

20.000 άνθρωποι έφυγαν από το Χαλέπι (pics)

20.000 άνθρωποι έφυγαν από το Χαλέπι (pics)
REUTERS/Ammar Abdullah

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το ανατολικό τμήμα Χαλεπιού και οι προσπάθειες να απομακρυνθούν και άλλοι, συνεχίζονται, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεκάδες λεωφορεία που μετέφεραν χιλιάδες ανθρώπους από τη ζώνη η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έφθασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στην ύπαιθρο και δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

640x640 3

REUTERS/Abdalrhman Ismail

Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία –τον κύριο υποστηρικτή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, ομόφωνη ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποστολή παρατηρητών στο Χαλέπι που θα επιτηρούν την εκκένωση των χιλιάδων αμάχων.

640x640 5

REUTERS/Ammar Abdullah

Τα 15 μέλη του συμβουλίου υιοθέτησαν την πρόταση που κατέθεσε η Γαλλία, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η αποστολή παρατηρητών με ασφάλεια, καθώς και άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στις περιοχές που εκκενώνονται.

640x640 6

REUTERS/Omar Sanadiki

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο σύμμαχός του, η Ρωσία, αρχικά απείλησαν με βέτο στο πρώτο προσχέδιο της Γαλλίας, εντούτοις λίγες ώρες αργότερα και έπειτα από διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε ομόφωνα ένα νέο κείμενο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε: «Χρειάστηκαν αρκετές ώρες δουλειάς και πιστεύω ότι έχουμε ένα καλό κείμενο», ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Χαλέπι σε μέλη του ΟΗΕ και την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, όπως και "σεβασμό και προστασία όλων των αμάχων στο Χαλέπι και σε όλη τη Συρία".