Χαλέπι: Ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων και τραυματιών (pics)
Είκοσι λεωφορεία με αμάχους από το ανατολικό Χαλέπι έφτασαν σε ανταρτοκρατούμενη πόλη. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν και οι απομακρύνσεις τραυματιών από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια.
Μια οχηματοπομπή με λεωφορεία που μεταφέρουν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι έφτασε στην ανταρτοκρατούμενη πόλη αλ Ρασιντίν νωρίς σήμερα το πρωί,όπως δήλωσε αξιωματούχος των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Άχμαντ αλ Ντμπις, επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι, δήλωσε ότι σχεδόν 20 λεωφορεία που μετέφεραν ανθρώπους από το Χαλέπι έφτασαν νωρίς σήμερα Δευτέρα στην περιοχή αυτή δυτικά της μητρόπολης.
«Υπάρχουν εδώ περίπου 1.200 με 1.300 άνθρωποι», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters / AMMAR ABDULLAH
Παράλληλα 500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Ιντλίμπ και πολιορκούνται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Παραρητήριο.
Η απομάκρυνση των τραυματιών και άλλων αμάχων από τα δύο αυτά χωριά έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση όσων παραμένουν παγιδευμένοι στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι.
Πηγή: Reuters / AMMAR ABDULLAH
Αργά χθες Κυριακή ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, είχε δηλώσει ότι οι πρώτες απομακρύνσεις αμάχων από τα δύο χωριά θα γίνουν στη διάρκεια της νύχτας, όμως πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι χιλιάδες ακόμη περιμένουν για να αναχωρήσουν.
Χθες, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, η διαδικασία δειεκόπη μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.
ΠΗΓΗ: REUTERS/ AMMAR ABDULLAH
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών.
Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, περίπου 40.000 άμαχοι και 1.500 έως 5.000 αντάρτες παραμένουν στον τελευταίο θύλακα της πόλης του Χαλεπίου.