ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στο Λονδίνο του Brexit

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Οι Βρετανοί λατρεύουν τα Χριστούγεννα. Από τα κάλαντα στους δρόμους ως τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες που ανταλλάσσουν όλοι, από τα φωτεινά στολίδια και τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα ως τις χάρτινες κορώνες που φορούν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κι από τις στολισμένες βιτρίνες ως τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των μεγάλων καταστημάτων, τα Χριστούγεννα είναι μια μοναδική εποχή του χρόνου για τους Βρετανούς.

Η γιορτή έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την θρησκευτική της σημασία κι έχει μεταβληθεί σε μια κατά κάποιο τρόπο εθνική γιορτή στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Πρόκειται για μια γιορτή που πάνω απ’ όλους λατρεύουν τα παιδιά που μαγεύονται από τους ήχους, τα χρώματα και τα δώρα, και οι έμποροι που ελπίζουν σε αυξημένες πωλήσεις. Οι εμπορικοί δρόμοι και τα κεντρικά σημεία του Λονδίνου συναγωνίζονται για την καλύτερη διακόσμηση και την μεγαλύτερη προσέλκυση καταναλωτών.

Όξφορντ Στριτ

Αν πίστευε κάποιος ότι η προοπτική εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έκανε τους Βρετανούς να κάνουν περικοπές στις χριστουγεννιάτικες αγορές, θα αρκούσε να κάνει μια βόλτα στην κατάμεστη Όξφορντ Στριτ, τον κατεξοχήν εμπορικό δρόμο του Λονδίνου. Υπολογίζεται πως σε όλη τη Βρετανία θα ξοδευτούν τα φετινά Χριστούγεννα περί τα 77,5 δισεκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη κατανάλωση.

(REUTERS/Neil Hall)

Η ένωση των εμπορικών καταστημάτων που διαχειρίζεται τον δρόμο, επέλεξε για φέτος να τον φωταγωγήσει με 1.778 χρυσές κι ασημένιες χριστουγεννιάτικες μπάλες. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες μικρά φωτεινά αστεράκια θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να τους δώσουν το όνομά τους, έναντι 5 λιρών, ποσόν που ενισχύει την οργάνωση για την προστασία των παιδιών NSPCC.

Ρίτζεντ Στριτ

Ο δρόμος των μεγάλων πολυτελών καταστημάτων φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις για τον καλύτερο στολισμό φέτος, με το «Πνεύμα των Χριστουγέννων», μια σειρά από φωτεινούς αγγέλους που αιωρούνται μεγαλόπρεπα πάνω από την πολύβουη κίνηση. Η διακόσμηση παραπέμπει στα πρώτα χριστουγεννιάτικα φώτα του Λονδίνου που εμφανίστηκαν στην Ρίτζεντ Στριτ το 1954 και ήταν -τι άλλο- άγγελοι. Το άνοιγμα των φτερών του κάθε αγγέλου φτάνει τα 17 μέτρα. Περί τα 300.000 λαμπιόνια LED φωτίζουν τον δρόμο που αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου βασιλική περιουσία και ανήκει στο Crown Estate.

(REUTERS/Neil Hall)

Κάρναμπι Στριτ

Ο δρόμος της μόδας και των “swinging 60s” της νεανικής επανάστασης της δεκαετίας του 1960 διατηρεί ένα κατά κάποιο τρόπο ποπ στολισμό με 46 μεγάλα φωτεινά ταμπλό και λέξεις όπως «Αγάπη», «Ελπίδα», «Χαρά». Εικαστικώς, παραπέμπουν στις πινακίδες του Σόχο του 60, στον επαναστατικό, για την εποχή, συνδυασμό χρωμάτων κόκκινο, άσπρο και μαύρο. Ο στολισμός συνδέεται με την έκθεση του Μουσείου V&A, «Λες πως θες επανάσταση; Δίσκοι κι Αντάρτες 1966-1970» που εξετάζει την νεανική κουλτούρα στα τέλη της δεκαετίας του 60. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, την εταιρεία ακινήτων Shaftesbury, η αξία της Κάρναμπι Στριτ, συμπεριλαμβανομένων και των πλαϊνών δρόμων της, ανέρχεται σήμερα περίπου στα 1,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Λέστερ Σκουέρ

Η πλατεία, γνωστή από τις κινηματογραφικές πρεμιέρες, έχει μεταβληθεί σε μια μαγική χριστουγεννιάτικη χώρα με αγορές δώρων και στολιδιών και περίπτερα με φαγητά και ποτά. Παράλληλα φιλοξενεί το “ La Soirée” ένα βοντβίλ-μπουρλέσκ σόου, αυστηρά για ενηλίκους με ακροβάτες, ζογκλέρ, τραγουδιστές και σέξι νούμερα τσίρκου.

(REUTERS/Neil Hall)

Τραφάλγκαρ Σκουέρ

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, την πλατεία των διαδηλώσεων, ξεχωρίζει το μεγάλο φωταγωγημένο έλατο. Πρόκειται για μια σύγχρονη παράδοση, δωρεά της πόλης του Όσλο της Νορβηγίας, ως ανταπόδοση για τη βοήθεια της Βρετανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1947 και για κάθε χρόνο, ένα νορβηγικό έλατο ηλικίας 50-60 ετών φτάνει στη Βρετανία με την συνοδευτική επιγραφή στη βάση του «Το δέντρο αυτό δίνεται από την πόλη του Όσλο ως δείγμα της Νορβηγικής ευγνωμοσύνης στον λαό του Λονδίνου για τη βοήθειά τους τα χρόνια 1940-45». Δίπλα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, δεν είναι περίεργο που και η Πλατεία Τραφάλγκαρ αποτελεί βασιλικό κτήμα που διαχειρίζονται ο Δήμος του Ουεστμίνστερ και η Αρχή του Ευρύτερου Λονδίνου.

Σάουθ Μπανκ

Στη νότια όχθη του Τάμεση, ανάμεσα στις γέφυρες του Ουότερλου και του Εμπάνκμεντ έχει ανοίξει για την χριστουγεννιάτικη περίοδο ένα σκανδιναβικό Χειμωνιάτικο Φεστιβάλ με αγορά και διάφορα σόου. Η όχθη μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο South Bank Centre έχει γεμίσει με μικρά ξύλινα σαλέ που πωλούν δώρα και σκανδιναβικά εδέσματα, παιχνίδια λούνα παρκ και σόου για μεγάλους όπως το σύγχρονο τσίρκο Bianco. Διάσπαρτα στην όχθη, που και αυτή ανήκει σε ιδιώτες, μπορεί κανείς να εντοπίσει τα Γκονκς, πλάσματα της σκανδιναβικής μυθολογίας που μοιάζουν με αγιοβασιλάκια-νάνους και παρατηρούν τα παιδιά για να πουν στον Άγιο Βασίλη «αν ήταν καλά παιδιά», ώστε να τους φέρει δώρο τα Χριστούγεννα.

(REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Σόμερσετ Χάους

Η μέχρι προ λίγων ετών έδρα της βρετανικής εφορίας είναι ένα όμορφο ανάκτορο του 16ου αιώνα που φιλοξενεί μια σειρά από πολιτιστικούς οργανισμούς όπως το Courtauld Institute of Arts και τα Somerset House Studios. Το σύγχρονο σιντριβάνι στο μεγάλο εσωτερικό αίθριο έχει διαμορφωθεί σε παγοδρόμιο που κάθε χρόνο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς των Λονδρέζων. Νύχτες clubbing με γνωστούς DJ και μια πολυτελής αγορά ποτών και τροφίμων συμπληρώνουν το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης