ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τη σύλληψη της Άννας Φρανκ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/PETER STEFFEN

Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μπορεί να εντοπίστηκαν τυχαία από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Ολλανδίας κι όχι επειδή τους κατέδωσε κάποιος, ισχυρίζεται νέα θεωρία που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Μουσείο της Άννας Φρανκ.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη παρά τις έρευνες δεκαετιών, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιος κατέδωσε την Άννα Φρανκ και την οικογένειά της, με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειας να συλληφθούν και να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, Ronald Leopold, σημειώνει ότι η έρευνα «δείχνει ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλα σενάρια».

Μία από τις πιο πιθανές θεωρίες είναι ότι η έφοδος της 4ης Αυγούστου 1944 στο σπίτι όπου κρυβόταν η 15χρονη και άλλοι Εβραίοι ίσως σχετιζόταν με έρευνα για την παράνομη εργασία ή για πλαστά κουπόνια τροφίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, δύο άνδρες που εργάζονταν στο κτίριο όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ έκαναν εμπόριο κουπονιών για τη διανομή συσσιτίου. Είχαν συλληφθεί νωρίτερα μέσα στο 1944 και στη συνέχεια είχαν αφεθεί ελεύθεροι. Οι συλλήψεις αναφέρονται μάλιστα και στο ημερολόγιο του κοριτσιού που εκδόθηκε μετά το τέλος του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης