ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους

Τουρκία, η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους
scroll.in

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται ή είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στην ουρκία, όπου περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και άλλες ειδικότητες εργαζομένων σε Μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στη φυλακή, όπως καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) με την ετήσια έκθεσή της.

«Αυτή τη στιγμή, 348 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο (περιλαμβανομένων μπλόγκερ και freelancers) είναι φυλακισμένοι, γεγονός που συνιστά αύξηση 6% αν το συγκρίνει κανείς με το αντίστοιχο νούμερο του 2015. Ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κρατούνται αυξήθηκε κατά 22%» και «τετραπλασιάστηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Επίσης, ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένες αυξήθηκε από 5 το 2015 σε 22 φέτος, «γεγονός που μαρτυρά ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το επάγγελμα, αλλά κυρίως την καταστροφή που σημειώνεται στην Τουρκία, όπου το ένα τρίτο των γυναικών δημοσιογράφων βρίσκεται υπό κράτηση», υπογραμμίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

«Δίπλα στην Ευρώπη ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών έχει ρίξει στη φυλακή δεκάδες δημοσιογράφους και έχει καταστήσει την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή για το επάγγελμα. Σε ένα χρόνο, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαφανίσει κάθε πλουραλισμό στα Μέσα ενημέρωσης μπροστά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιδρά πολύ μετριοπαθώς στο θέμα», καταγγέλλει ο Κριστόφ Ντελούαρ γενικός γραμματέας των RSF.

Εκτός από την Τουρκία, στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, επισημαίνει η ΜΚΟ, η οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που να εξαρτάται άμεσα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την άλλη, μείωση έχει σημειώσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015: 52 δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, έναντι 61 πέρυσι.

Φέτος οι όμηροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στη Συρία και το Ιράκ μόνο το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.

Το 2016 μόνο ένας δημοσιογράφος, ο Ζαν Μπιγκιριμάμα από το Μπουρούντι, εξαφανίστηκε, έναντι οκτώ πέρυσι. Οι RSF θεωρούν ότι ένας δημοσιογράφος αγνοείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί αν ήταν θύμα φόνου ή απαγωγής.

Σε μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κάνει λόγο για 259 κρατούμενους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο το 2016, εκ των οποίων οι 81 στην Τουρκία.

Ο αριθμός της CPJ είναι πιο μικρός από αυτόν των RSF διότι δεν προσμετρά τους δημοσιογράφους που κρατούνται όμηροι από οργανώσεις.