Χαλέπι: Ο ΟΗΕ αξιώνει να μπει τέλος στην αιματοχυσία
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία ένα ψήφισμα το οποίο απαιτεί να τερματιστεί το "μακελειό" στη Συρία με την κήρυξη ανακωχής άμεσα και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι.
Το κείμενο, το οποίο εισηγήθηκε ο Καναδάς, εγκρίθηκε με 122 χώρες από τις 193 της ΓΣ του ΟΗΕ, ενώ 13 το καταψήφισαν και 36 απείχαν.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικές, αλλά μπορούν να έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε από το Παρίσι ότι θα γίνει το Σάββατο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων της χώρας του και της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να «σωθεί το Χαλέπι». Το σχέδιο προβλέπει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, την απομάκρυνση των αμάχων αλλά και ανταρτών καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως αναφέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ:
Σήμερα εργάστηκα και συνεχίζω να εργάζομαι για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να σώσουμε το Χαλέπι από μια απόλυτα ολοκληρωτική καταστροφή (...) Αύριο, μια ομάδα από την Αμερική, υπό τη διεύθυνση του προέδρου (Μπαράκ) Ομπάμα, θα βρίσκεται στη Γενεύη μαζί με τους Ρώσους και θα καταλήξουμε, το ελπίζω, σε ένα είδος διευθέτησης για τον τρόπο που θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και το τι μπορεί να γίνει με την ένοπλη αντιπολίτευση.
Στη Νέα Υόρκη, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ έκρινε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «όρθωσε το ανάστημά της και κάλεσε τη Ρωσία και τον (Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ) Άσαντ να σταματήσουν το μακελειό».
Ωστόσο ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε χθες Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι το «να περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει μια δραματική αναστροφή της κατάστασης στη Συρία δεν είναι ρεαλιστικό».
Η Γενική Συνέλευση ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να της παρουσιάσει μέσα σε 45 ημέρες τις εξελίξεις όσον αφορά τις προσπάθειες για την εφαρμογή του ψηφίσματος της και όσον αφορά «τους τρόπους και τα μέσα για την προστασία των αμάχων».
Αυτό σημαίνει ότι με το καθήκον αυτό θα είναι επιφορτισμένος ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.