ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Πρόστιμο ή φυλακή στους μετανάστες που λένε ψέματα

REUTERS/Jacky Naegelen

Η Αυστρία αποφάσισε να ενισχύσει τα αυστηρά της μέτρα απέναντι στους μετανάστες που προσπαθούν να εγκατασταθούν στη χώρα. 

Και αυτό μέσω ενός σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει πρόστιμο ή ακόμα και η φυλάκιση σε όποιον πει ψέματα στις Αρχές.

Το σχέδιο νόμου το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, επιτρέπει τις Αρχές να τιμωρούν τους αιτούντες άσυλο που λένε ψέματα για την ταυτότητά τους –για παράδειγμα υποδυόμενοι τους Σύρους έτσι ώστε το αίτημά τους να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτό– επιβάλλοντάς τους πρόστιμο που φθάνει έως και τα 5.000 ευρώ ή στέλνοντάς τους για τρεις εβδομάδες στη φυλακή.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP):

Όσοι παραμένουν στην Αυστρία παρότι έχουν εντολή να φύγουν είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν τα 15.000 ευρώ ή με έξι εβδομάδες φυλάκιση.

"Οπωσδήποτε αυτά (τα μέτρα) αποτελούν εν μέρει ένα μήνυμα", δήλωσε με τη σειρά του ο υφυπουργός Οικονομίας του OVP Χάραλντ Μάρερ, όταν ρωτήθηκε αν ο νόμος έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες. "Τι είδος κράτος δικαίου θα είχαμε στη δημοκρατία αν λέγαμε ότι δεν τιμωρούμε τέτοια πράγματα;"

Το νομοσχέδιο ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί με τη σειρά του από τη Βουλή, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, έχουν επίσης υιοθετήσει αυστηρότερους νόμους για το άσυλο ή έχουν εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό κατανομής των μεταναστών μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία έχει ανακοινώσει ένα όριο στον αριθμό αιτήσεων ασύλου που θα δεχθεί και το οποίο φθάνει τις 37.500 φέτος, καθώς είχε δεχθεί 90.000 αιτούντες άσυλο πέρυσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι είχε λάβει 37.000 αιτήσεις ασύλου έως τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά έχει καταμετρήσει μόνο 30.000 ως σχετικές καθώς απορρίπτει ορισμένες υποθέσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που θεωρεί ότι θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας σε άλλες χώρες.

Ένας υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θα χρειαστούν φέτος ή το επόμενο έτος, όταν το όριο πέσει στις 35.000, καθώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα παραμείνει κάτω από το όριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης