ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία

REUTERS/Rafael Marchante

Την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Πάσους Κοέλιο προκάλεσε την Τρίτη η πορτογαλική Αριστερά καθώς καταψήφισε το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο.

Η καταψήφιση έγινε στην προσπάθεια των κομμάτων της Αριστεράς να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την ελπίδα να μπει τέλος στα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης είχε ήδη προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, απειλώντας να εκτροχιάσει την ευαίσθητη οικονομική ανάκαμψη στην Πορτογαλία, που μόλις πέρυσι βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Μπορεί ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Κοέλιο να κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ο ίδιος να ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός του δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα – η μείζων αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ – διέθεταν συνδυαστικά περισσότερες έδρες.

Μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα θα ζητήσει από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές την επόμενη χρονιά ή εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης