ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την «τύχη» του Brexit

REUTERS/Toby Melville

Την ακύρωση δικαστικής απόφασης που αναγκάζει την Βρετανική κυβέρνηση να συμβουλευθεί το Κοινοβούλιο προτού κινήσει τη διαδικασία του Brexit, προσπαθεί από σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μεγάλης Βρετανίας η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Η ακολουθούμενη διαδικασία θα εξετάσει, επί τέσσερις μέρες, την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που πάρθηκε τον Νοέμβριο και ορίζει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εάν δεν συμβουλευτεί προηγουμένως τους βουλευτές. Το εν λόγω άρθρο θα ενεργοποιήσει την διαδικασία του «διαζυγίου» Ευρώπης – Μεγάλης Βρετανίας.

Η απόφαση προκάλεσε το μένος των υποστηρικτών του Brexit, που διαβλέπουν σε αυτήν έναν τρόπο να ακυρωθεί η απόφαση του 52% των βρετανών ψηφοφόρων οι οποίο τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Δριμεία ήταν και η επίθεση από μερίδα του τύπου που τάσσεται υπέρ του «διαζυγίου». Η Daily Mail, αναφερόμενη στους τρεις δικαστές του Ανώτερου Δικαστηρίου, που πήραν την απόφαση, έκανε λόγο για «εχθρούς του λαού».

Η απόφασή των έντεκα δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιανουαρίου και είναι πολύπλοκη επειδή η χώρα δεν διαθέτει γραπτό σύνταγμα στο οποίο να αναφέρονται, αφήνοντας περιθώρια σε ερμηνείες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υποστηρίζει πως, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, έχει τη συνταγματική εξουσία σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, περιλαμβανομένης και της ανάκλησης των διεθνών συνθηκών.

Πολλά εμπόδια στην διαδικασία

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ, ο οποίος θα υπερασπιστεί την κυβερνητική θέση, εκτίμησε στη γραπτή επιχειρηματολογία του που παραδόθηκε στο Δικαστήριο πως, καθώς η διοργάνωση «του δημοψηφίσματος έχει εγκριθεί με ψήφο του Κοινοβουλίου», μια νέα ψηφοφορία του κοινοβουλίου δεν είναι απαραίτητη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, εκτίμησε «πως δεν υπήρχε προηγούμενο σε καμία διαπραγμάτευση με την ΕΕ ή συζήτηση για τις συνθήκες της ΕΕ στην οποία η Βουλή των Κοινοτήτων να ψήφισε» είτε για τη συμμετοχή είτε για τη θέση της Βρετανίας.

Στο επιχείρημα πως το Brexit θα καταστήσει άκυρους τους ευρωπαϊκούς νόμους που έχουν ενσωματωθεί στο βρετανικό δίκαιο, στηρίζουν οι προσφεύγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο την υπόθεση τους.

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η γνώμη των περιφερειακών κοινοβουλίων, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, επιπλέον εκείνης του Ουέστμινστερ, θα εξετασθεί επίσης και μπορεί να επιφέρει περαιτέρω ανακατατάξεις στο χρονοδιάγραμμα της Τερέζα Μέι.

Ο υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί επίσης να είναι πιο πολύπλοκη από ένα απλό «ναι» ή «όχι» στην ψήφο του Κοινοβουλίου.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία πρόσφατα τόνισε πως πρέπει πρώτα να «αντικαταστήσει πλήρως» η Πράξη του 1972, που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή νομοθεσία στη βρετανική, προτού ξεκινήσει το «διαζύγιό» της με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση δηλώνει σίγουρη για τις πιθανότητες να κερδίσει την έφεσή της, όμως ο δικαστής Μάικλ Ζάντερ εκτιμά, ότι οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες, καθώς η αρχική απόφαση ήταν «ομόφωνη και πολύ στερεή».

«Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να χάσει με 11-0» από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, έγραψε στη νομική επιθεώρηση Counsel.

Αν η κυβέρνηση χάσει την υπόθεση θα πρέπει να υποβάλει αμέσως στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για να λάβει ή μη την εξουσιοδότηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης