ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού;

Ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι του Ιησού;

Σπουδαία ευρήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, όπου πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, αμέσως μετά την μαρτυρική του σταύρωση. 

Το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έλληνες Ορθόδοξοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι και Φραγκισκιανοί, όσοι μοιράζονται δηλαδή την ευθύνη του ναού, έπρεπε να δώσουν το πράσινο φως. Έτσι, η συμφωνία καθυστέρησε... 500 χρόνια.

Ο Ναός του Παναγίου Τάφου είχε καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Έτσι, κανένας δεν ήξερε τι έχει απομείνει από τον τάφο του Ιησού. Μέχρι, που μία ομάδα ελλήνων ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με ερευνητές του National Geographic έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα.

edt4

Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, κυρία Αντωνία Μοροπούλου, μίλησε στο CNN Greece για την συγκλονιστική εμπειρία. «Ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός», είπε η κυρία Μοροπούλου.

cnn greece

Όταν ο τάφος άνοιξε, φανερώθηκε το ασβεστόλιθο κρεβάτι όπου είχε τοποθετηθεί το σώμα του Ιησού.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια μαρμάρινη πλάκα. Κανένας δεν γνώριζε την ύπαρξη της. Πάνω της, υπήρχε χαραγμένος ένας σταυρός που θεωρείται ότι σκάλισαν οι σταυροφόροι των 12ο αιώνα, σύμφωνα με όσα επικαλείται η Mirror.

«Η πιο εκπληκτική στιγμή, ήταν όταν αφαιρέθηκε το πρώτο στρώμα σκόνης και φανερώθηκε ένα δεύτερο κομμάτι μάρμαρο. Ήταν γκρι και όχι εκρού όπως το περίβλημα και ακριβώς στη μέση, ήταν χαραγμένος με προσοχή ένας σταυρός», λέει στη Mirror ο αρχαιολόγος του National Geographic, Fredrik Hiebert, που ήταν παρών στα αποκαλυπτήρια.

8

Ο Fredrik συμπληρώνει:

«Αφήσαμε τους πατριάρχες των εκκλησιών να μπουν πρώτοι. Βγήκαν με χαμογελαστά πρόσωπα. Στη συνέχεια μπήκαν οι μοναχοί. Όλοι χαμογελούσαν! Ήμουν πραγματικά περίεργος να δω τι βλέπουν και χαμογελούν. Όταν συνειδητοποίησα τι είχαμε βρει τα γόνατά μου έτρεμαν»

Η επικεφαλής ερευνών του ΕΜΠ, Αντωνία Μοροπούλου είχε μιλήσει στο CNN Greece με δέος για τα ευρήματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πολλές είναι και οι πολιτικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές προκλήσεις, καθώς το μνημείο βρίσκεται σε μια σπιθαμή γης, ιερής τόσο για τους Χριστιανούς όσο και για τους Μουσουλμάνους και τους Ιουδαίους.

cnn4

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα του τάφου, άλλωστε, είχαν αρχίσει από το 1959 αλλά έπρεπε να συμφωνήσουν οι επιτροπές των τριών θρησκευτικών ηγετών.

Ο αρχαιολόγος Fredrik διαπιστώνει πως το παραμικρό απαιτεί την έγκριση των επιτροπών:

«Τα πάντα περνούν από την έγκριση των επιτροπών. Ακόμα και για να αλλαχθεί ένα κερί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των επιτροπών. Υπάρχει μία σκάλα στην κύρια είσοδο του ναού. Μία σκάλα που δεν έχει μετακινηθεί εδώ και 240 χρόνια. Ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία απόφαση. Ονομάζεται η ακίνητη σκάλα. Γι’ αυτό λέω ότι είναι θρίαμβος που τελικά συμφώνησαν και μας επέτρεψαν ανοίξουμε τον τάφο. Ο θρίαμβος της διαπραγμάτευσης»

Capture

Ο τάφος, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα, έτσι η ομάδα είχε στη διάθεσή της μόλις τρεις ημέρες για να ερευνήσει και να καθαρίσει τον τάφο, ώστε να μπορούν και πάλι οι πιστοί να τον επισκεφτούν.

Χρησιμοποιήθηκαν γεωραντάρ και θερμογραφικοί σαρωτές για να καταγραφουν όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Στην έρευνα συμμετείχαν 35 εμπειρογνώμονες και χρειάστηκαν 60 ώρες τεκμηρίωσης αφού για κάθε βήμα έπρεπε να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητά του. Ακόμα και για την αφαίρεση μιας βρωμιάς.

20160908 193750 copy

Η ομάδα συγκέντρωσε τόσα πολλά δεδομένα θα χρειαστούν μήνες για την ανάλυσή τους. Έπειτα, οι ερευνητές θα έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να δημιουργήσουν μία εικονική αναπαράσταση του τάφου που θα μπορεί να επισκεφτεί ο καθένας.

«Δεν έχουμε συλλέξει κόκκαλα ή οστά. Άρα, δεν πρόκειται ποτέ να αποδείξουμε ότι πρόκειται για τον τάφο του Ιησού. Άλλωστε, αυτό είναι... ήταν και θα είναι θέμα πίστης», λέει ο Fredrik, ο αρχαιολόγος του National Geographic.