Κυπριακό: Ιανουάριος ευκαιριών λύσης
Άκρως επιτυχημένο ήταν το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζι.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου του 2017 για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους ενώ δεσμεύτηκαν δύο μέρες αργότερα να παρουσιάσουν χάρτες επί του εδαφικού. Επιπλέον, μία μέρα αργότερα, στις 12 του μήνα θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.
Το χθεσινό ήταν το πρώτο ραντεβού των δύο ηγετών μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στο Μοντ Πελεράν.. Προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να συνομιλεί με το σύνολο του διεθνούς παράγοντα και το Μουσταφά Ακκιντζί να έχει συνάντηση με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Για τις εξελίξεις αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις ύστερα από το δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό Εσπεν Μπάρθ Έιντε -και κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντατικοποιείται ο διάλογος. Στόχος, τόνισε, είναι να καλυφθούν κενά και διαφωνίες που υπάρχουν και να γίνει διασταυρούμενη συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να οδηγηθεί η διαδικασία σε κάποιο τελικό στάδιο και κατ' ευχήν σε επιτυχία.
«Αν δεν υπάρξει περιθώριο για συμφωνία, θα γνωρίζει πλέον ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Οπως ανέφερε, οι δύο διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικό διάλογο και στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει συνάντηση στη Γενεύη.
Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις «αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, «και όπως διαπίστωσα, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επιτυχή κατάληξη».
Σχετικά με το πότε θα αποφασιστεί εάν η διάσκεψη θα είναι πολυμερής ή πενταμερής και ποιοι θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μιλά από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι δηλώσεις του.
Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ' ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Από την Αθήνα, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην 'Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ
Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά, βρέθηκε το Κυπριακό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στην Γερμανίδα Καγκελάριο την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επίσης συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία το επόμενο διάστημα.
Μίλησαν Μέρκελ - Ερντογάν
Τέλος, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχε ακολούθως και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μίλησαν για το προσφυγικό, για το Κυπριακό αλλά και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν βλέπει πίσω από το πραξικόπημα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπισης της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Ερντογάν και Μέρκελ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση και για του Κυπριακού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.