ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία πουλάει ληγμένα προϊόντα για να μειώσει την σπατάλη φαγητού (pics)

Instagram/@maria_wichmann

Η Δανία υιοθέτησε μια εναλλακτική αγορά προϊόντων που αποτελείται αποκλειστικά από τρόφιμα που έχουν λήξει. Η επιτυχία του εγχειρήματος μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που ανοίγει και δεύτερο σημείο πώλησης.

Το Wefood πουλάει φαγητό σε τιμή μειωμένη κατά 30 με 50% από την αρχική και έχει τόσο κόσμο στο σημείο του στην Κοπεγχάγη, που αποφασίστηκε να ανοίξει ακόμη ένα σούπερ μάρκετ στην γειτονιά του Norrebro στον Νοέμβριο.

Η πώληση ληγμένου φαγητού είναι νόμιμη στη Δανία, εφόσον οι πωλητές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή άμεσος κίνδυνος για την υγεία των αγοραστών.

Το σούπερ μάρκετ προσελκύει άτομα με περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και εκείνους που έχουν μειωμένο μπάτζετ για τις καθημερινές αγορές τους.

Ο Per Bjerre, το πρόσωπο πίσω από το Folkekirkens Nødhjælp, όπως λέγεται το σούπερ μάρκετ της Κοπεγχάγης, είχε πει στο παρελθόν:

«Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία και ίσως στον κόσμο, καθώς δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, αλλά σε όποιον ανησυχεί για το πόσο πολύ φαγητό πετάγεται σε αυτή την χώρα».

«Πολλοί το βλέπουν ως θετικό και πολιτικά ορθό τρόπο να προσεγγιστεί το θέμα».

Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας είναι ο προμηθευτής του WeFood για ψωμί και άλλα προϊόντα. Η αγορά έχει ακόμη συμφωνίες με εισαγωγείς φρούτων, κρεοπώλες και παραγωγούς βιολογικών φρούτων.

Ένα απόγευμα, οι πελάτες έγιναν δεκτοί από ένα βουνό πόπκορν με την υπογραφή της Disney και του Star Wars, αλλά το κομμάτι με τα φρέσκα φρούτα είχε μόνο μερικά χαλασμένα μήλα. Όλα εξαρτώνται από την γενναιοδωρία των προμηθευτών.

Όλο το πρότζεκτ είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης της Δανίας να μειώσει την σπατάλη φαγητού.

«Νομίζουμε πως είναι ένας νέος τρόπος σκέψης για το πρόβλημα», είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 700.000 τόνοι φαγητού πετάγονται στην Δανία. Παρότι είναι ανοιχτό μόλις εννέα μήνες όμως, το WeFood έχει δεχθεί πάνω από 40 τόνους, που σε άλλη περίπτωση θα είχαν καταστραφεί.

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες πρωτοβουλίες να εμφανίζονται κατά μήκος της Ευρώπης.

Νωρίτερα φέτος, η Γαλλία πέρασε νόμο που απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να πετάνε ή να καταστρέφουν φαγητό που δεν έχουν πουλήσει. Τον Σεπτέμβριο στην Μεγάλη Βρετανία, ένα σούπερ μάρκετ του ίδιου είδους άνοιξε στο Pudsey, κοντά στο Leeds.

Σύμφωνα με έρευνα της Evening Standard τα σούπερ μάρκετ πετούν καταναλώσιμο φαγητό αξίας 230 εκατομμυρίων λιρών (270 εκατ. ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης