«Κόντρα» Μεγάλης Βρετανίας – Αιγύπτου για την υιοθεσία ενός παιδιού
Δικαστήριο ενέκρινε την κηδεμονία παιδιού, που είχε εγκαταλειφθεί την ημέρα της γέννησης του μέσα σε ένα χάρτινο κουτί σε δρόμο της Αιγύπτου, στην γυναίκα που το υιοθέτησε.
Η δικαστής αποφάσισε πως η γυναίκα, μπορεί να μεγαλώσει το έξι ετών πλέον παιδί, στη Μεγάλη Βρετανία, παρά τις αντιθέσεις των αρχών της Αιγύπτου. Η απόφαση δόθηκε σε γραπτή δήλωση μετά από κλειστή συνεδρίαση στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου.
Η δικαστής Russell τόνισε πως κανένας εκ των ενδιαφερομένων της υπόθεσης δεν πρέπει να ταυτοποιηθεί , όμως αποκάλυψε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Λίβερπουλ έχουν αναλάβει την ευθύνη του παιδιού.
Το κορίτσι είχε βρεθεί το 2010 κοντά στο Λούξορ και δόθηκε σε ορφανοτροφείο. Αργότερα η μητέρα του, που τότε ζούσε στην χώρα με τον Αιγύπτιο σύζυγό της, την υιοθέτησε.
Μετά το διαζύγιο της πριν από τρία χρόνια έφυγε μαζί με το παιδί για την Μεγάλη Βρετανία και ζήτησε την κηδεμονία του.
Η γυναίκα, Χριστιανή, στην αίτησή της τόνισε πως το παιδί «άνθιζε» στη Μεγάλη Βρετανία και θα έπρεπε να μείνει εκεί, μαζί της.
Ο πρώην σύζυγός της όμως, δικηγόρος στην Αίγυπτο, διαφωνούσε και ήθελε το παιδί να γυρίσει πίσω. Ο ίδιος ήθελε είτε το παιδί να γυρίσει μαζί με την γυναίκα στην χώρα είτε να ζήσει με τους συγγενείς του.
Αξιωματούχοι του υπουργείου κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας, υποστήριζαν την θέση του. Σύμφωνα με αυτούς η υιοθεσία δεν αναγνωριζόταν από τον νόμο της Αιγύπτου και το κορίτσι ήταν μια μουσουλμάνα που ίσως έχανε την ταυτότητα της αν μεγάλωνε στην μη-μουσουλμανική Μεγάλη Βρετανία.
Αλλά η δικαστής έλαβε την τελική απόφαση και είδε πως συμφέρον του παιδιού είναι να μείνει με την μητέρα του.Η υιοθεσία θα δώσει στην μικρή μια ασφαλή βάση, σύμφωνα με την ίδια.