Ποιο είναι πραγματικά το κοριτσάκι από τη Συρία που ραγίζει καρδιές;
«Γεια σας, είμαι η Μπάνα, ένα κορίτσι 7 ετών. Εγώ και η μαμά μου τουιτάρουμε από το Ανατολικό Χαλέπι. Η διαχείριση του λογαριασμού γίνεται από τη μαμά μου».
Έτσι παρουσιάζει τον εαυτό της στους ακολούθους της η μικρή Μπάνα. Το κορίτσι από τη Συρία, το οποίο έχει ραγίσει καρδιές με τις αναρτήσεις του από το κατεστραμμένο Χαλέπι.
Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν βλέπεις μια μικρούλα μόλις επτά ετών να ζητά ειρήνη;
Αυτό ήταν και το πρώτο της τουίτ, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αν και νέος χρήστης εκείνη την ημέρα έκανε 20 αναρτήσεις.
Μεταξύ αυτών και ένα τουίτ προς Ομπάμα, Πούτιν και Άσαντ, στους οποίους απευθύνθηκε με την ενδεδειγμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χρήστες του τουίτερ. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στον αμερικανό πρόεδρο ως @potus, το οποίο σημαίνει President of the United States.
Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα δημιουργίας του λογαριασμού της προστέθηκαν και τα hashtag #Aleppo, #HolocaustAleppo, #MassacreInAleppo, #StopAleppoMassacre.
Φαίνεται ότι η μητέρα της, η οποία υπογράφει ως Φατιμά, μαθαίνει γρήγορα τα νέα μέσα επικοινωνίας και μέσα σε λίγες ώρες ξέρει τι να κάνει ώστε να βλέπουν τις αναρτήσεις της όσοι περισσότεροι γίνεται.
Η Μπάνα αναφέρει πως ζει με την οικογένεια της στο Χαλέπι, στο τμήμα του εκείνο που ελέγχουν αντάρτες και το οποίο πολιορκείται τώρα από το στρατό του Άσαντ. Λέει ότι έχει δύο μικρότερα αδέρφια, τον Μοχάμεντ 5 ετών και την Νουρ 3 ετών. Η μητέρα της λέει πως είναι καθηγήτρια αγγλικών. Στο βίντεο αυτό μπορείτε να την δείτε. Είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία φορά μαύρη μαντήλα και μαύρη αμπάγια. Επέλεξε αυτό το ντύσιμο; Της το επέβαλαν; Ουδείς γνωρίζει.
Πατέρας της μικρής Μπάνα αναφέρεται ο Γκασάν, ο οποίος διατηρεί τους δικούς του λογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια. Μάλιστα το δικό του προφίλ στο τουίτερ δημιουργήθηκε το ίδιο διάστημα που η 7χρονη έφτιαξε και το δικό της.
Ο Γκασάν λέει πως εργάζεται στη νομική υπηρεσία του δήμου δίχως όμως να εξηγεί κάτω από ποια διοίκηση καθώς η συνοικία στην οποία φέρεται να διαμένει ελέγχεται από το Μέτωπο Νόσρα που διατηρεί στενούς δεμούς με την Αλ Κάιντα. Φωτογραφία των πολέμαρχων του Μετώπου στην περιοχή έχει αναρτήσει ο ιστότοπος «barbaramckenzie».
πηγή:barbaramckenzie
Κάθε ανάρτηση της Μπάνα γίνεται viral. Το 7χρονο κορίτσι μετρά πάνω από 168 χιλιάδες ακόλουθους -ανάμεσά τους και γνωστά πρόσωπα που σε καθημερινή βάση διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς της Δαμασκού- ενώ σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ της έχουν κάνει αφιερώματα.
Παρότι οι αναρτήσεις είναι γραμμένες σε σχετικά καλά αγγλικά, το ίδιο το κοριτσάκι όσο και η μητέρα του δεν δείχνουν σε ζωντανές συνδέσεις που έκαναν τα ξένα δίκτυα μαζί τους να κατέχουν το ίδιο καλά την γλώσσα. Αυτά δημιουργούν εύλογες απορίες για το εάν πράγματι εκείνες ενημερώνουν διαρκώς για τα όσα ολέθρια συμβαίνουν στο Χαλέπι ή αποτελούν κομμάτι προπαγάνδας -πρακτική στην οποία άλλωστε καταφεύγουν από την αρχή του αιματηρού εμφυλίου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι εικόνες που ανεβαίνουν στον λογαριασμό που φέρει το όνομα της είναι σκληρές. Ο φακός αποτυπώνει τον θάνατο και τα αιματοβαμμένα πρόσωπα των μικρών παιδιών.
Τα παιδιά της ηλικίας της μαθαίνουν να μετρούν με τις χρωματιστές μπίλιες του άβακα. Εκείνη διαρκώς μετρά απώλειες σε φίλους, γείτονες και συγγενείς.
Το κοριτσάκι εμφανίζεται να έχει λογαριασμούς και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων μεταδίδει ζωντανά τους βομβαρδισμούς.
Εκείνη και η μητέρα της κάνουν συχνά αναρτήσεις για τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Καθώς αρκετές από αυτές συνοδεύονται με βίντεο όπου συνήθως πρωταγωνιστεί η Μπάνα, το μήνυμα είναι βροντερό.
Η Μπάνα στις αρχές Νοεμβρίου, δύο ήμερες πριν από τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές, απευθύνθηκε στην Χίλαρι Κλίντον -πάντα στην ενδεδειγμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι χρήστες του τουίτερ. Το συγκεκριμένο τουίτ πήρε 1.100 like και 638 retweet.
Πριν από λίγες ημέρες το γύρο του κόσμου έκανε η ανάρτηση προς την διάσημη συγγραφέα Τζόαν Ρόουλινγκ και η άμεση ανταπόκριση εκείνης.
Η ιντερνετική δραστηριότητα της Μπάνα σίγουρα δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Πάνω σε αυτά βασίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι πίσω από την μικρούλα κρύβονται συμφέροντα.
Ακόμη κι έτσι πάντως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον όλεθρο, τον αβίωτο βίο όσων έχουν απομείνει στην κατεστραμμένη χώρα και το ισοπεδωμένο Χαλέπι, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Ακόμη κι αν η Μπάνα δεν είναι αυτή που λέει πως είναι, η φωνή της σίγουρα είναι η συλλογική εκατοντάδων παιδιών που υποφέρουν καθημερινά, κάθε ώρα και στιγμή, σε αδιανόητο βαθμό, στο σφαγείο της Συρίας. Μακάρι ένα κοριτσάκι να μπορέσει να πετύχει όσα καμώνεται πως αδυνατεί η διπλωματία των ισχυρών.
Να στρέψει ο κόσμος το βλέμμα στη δυστυχία και τον πόνο που προκαλούν οι πράξεις των ενηλίκων ζητά και η πολεμική ανταποκρίτρια του CNNi, Arwa Damon, η οποία καλύπτει από την πρώτη στιγμή των συγκρούσεων τον ανηλεή εμφύλιο στη Συρία. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να βοηθήσει τραυματισμένα και συχνά παραμορφωμένα παιδιά - θύματα του άθλιου αυτού πολέμου δημιούργησε την ΜΚΟ inara.org έτσι ώστε μέσα από δωρεές να τους προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ελπίδα για το μέλλον.