3 επιστημονικές ειδήσεις που αξίζουν την προσοχή μας σήμερα
Ήδη από το 1999, η 10η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως “Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη”. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σημαντική αφορμή για να αναλογιστούμε τη συνεισφορά της επιστήμης στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ειρήνης.
Αν και για το τελευταίο ο αντίλογος υπάρχει καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι μηχανές ξε[ερνάνε με αλματώδη βήματα την προβλεπόμενη εξέλιξη τους, σήμερα η διάδοση της είδησης πραγματοποιείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και η επιστήμη είναι ο ηγέτης του μέλλοντος. Αποτίοντας και εμείς ένα μικρό φόρο τιμής αλιεύουμε από την επικαιρότητα όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιστήμη αυτή την εβδομάδα.
1. Δόθηκαν τα βραβεία Breakthrough
Aπονεμήθηκαν τα βραβεία βραβεία Breakthrough ή αλλιώς τα “Όσκαρ της Επιστήμης”. Σε τελετή που σύμφωνα με το ΑΠΕ θύμιζαν Χόλιγουντ, κάποιοι επιστήμονες έγιναν κατά πολύ πλουσιότεροι, καθώς τιμήθηκαν με τα γενναιόδωρα φετινά βραβεία Breakthrough που συνοδεύονται από 3 εκατ. δολάρια για κάθε επιστήμονα,, τριπλάσια από ένα Νόμπελ.
Τα βραβεία χρηματοδοτούνται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα, καθώς και από τους συνήεθις ύποπτους της Σίλικον Βάλεϊ. Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Σεργκέι Google Μπριν κα. Αρχισαν να απονέμονται το 2012 και φέτος μοίρασαν συνολικά σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια σε πολλούς επιστήμονες. Συνολικά, από τότε που καθιερώθηκαν, έχουν επενδύσει πάνω από 160 εκατ. δολάρια σε επιστήμονες.
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες για το 2015
Επιστήμες της Ζωής (πέντε βραβεία από 3 εκατ. δολ.): στους Έντουαρντ Μπόιντεν (ΜΙΤ), Καρλ Ντάϊσεροθ (Στάνφορντ), Τζον Χάρντι (University College Λονδίνου), Έλεν Χομπς (Πανεπιστήμιο Τέξας) και Σβάντε Πάαμπο (Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ).
Φυσική (ένα βραβείο 3 εκατ. δολ.): θα το μοιρασθούν εξίσου πάνω από 1.300 επιστήμονες που ανήκουν σε πέντε ερευνητικές κοινοπραξίες, οι οποίες μελετούν τα νετρίνα. Πρόκειται για τις πειραματικές ομάδες Daya Bay (Κίνα), KamLAND (Ιαπωνία), Κ2Κ/Τ2Κ (Ιαπωνία), Sudbury Netrino Observatory (Καναδάς) και Super-Kamiokande (Ιαπωνία). Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο επιστημονικό βραβείο απονέμεται σε τόσους πολλούς επιστήμονες. Κάθε μία ομάδα θα πάρει από 600.000 δολάρια. Ο επικεφαλής κάθε πειράματος θα πάρει τα δύο τρία του ποσού και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα μοιρασθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε δύο μόνο επιστήμονες, επίσης για την έρευνα σε νετρίνα.
Μαθηματικά (3 εκατ. δολ.): στον Ίαν 'Αγκολ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ).
Επιπλέον σύμφωνα το ρεπορτάζ δόθηκαν εννέα βραβεία σε νεότερους επιστήμονες, συνοδευόμενα από 100.000 δολάρια το καθένα. Ένας από αυτούς, ο νεαρός γερμανός μαθηματικός Πέτερ Σόλτσε, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.
“Προκαλώντας τη συμβατική σκέψη και επεκτείνοντας τις γνώσεις μακροπρόθεσμα, οι επιστήμονες μπορούν να λύσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας”, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ σε μια τελετή όπου η επιστημονική κοινότητα είχε τους Ράσελ Κρόου και τη Χίλαρι Σουάνκ στα πόδια της. Η τελετή μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του "National Geographic".
2. Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι ετεροφυλόφιλες,
αλλά είτε αμφιφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην “Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας”. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Γκέρουλφ Ράιγκερ μελέτησαν 345 γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο ερωτικού περιεχομένου καταγράφοντας τη διαστολή στις κόρες των ματιών τους για να μελετήσουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι straight ερεθίστηκαν σεξουαλικά από την εικόνα και των δύο φύλων. “Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών αυτοπροσδιορίζονται ως straight, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι, όταν πρόκειται για το τι τις ερεθίζει, είναι είτε bisexual είτε gay, αλλά ποτέ straight”, λέει ο Δρ. Ράιγκερ.
3. Οι άθεοι είναι πιο γενναιόδωροι
από τους θρήσκους υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Στο πείραμα με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ζαν Ντεσετί 1.170 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών από έξι χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Ιορδανία, Τουρκία, Νότια Αφρική και Κίνα) και διαφορετικών θρησκευτικών καταβολών κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχίδι που μετράει το επίπεδο του αλτρουισμού, το “παιχνίδι του δικτάτορα”. Τα παιδιά που μπορούσαν και ήθελαν να μοιραστούν περισσότερο ήταν τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες που δήλωναν άθεες ή μη θρησκευόμενες. “Η μελέτη αυτή μας δείχνει ότι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο γενναιόδωροι και όχι μόνο ως ενήλικες, αλλά και ως παιδιά” δήλωσε ο Ντεσετί. Η δημοσίευση εκδόθηκε στην επιθεώρηση Current Biology.