ΚΟΣΜΟΣ

Ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Κάποιοι τις βρήκαν όλες

Μια παράξενη είδηση εμφανίζεται στη σελίδα σας στο Facebook! Είστε έτοιμοι να κάνετε κλικ για να μάθετε περισσότερα; Είναι όμως η είδηση αληθινή ή θα πέσετε σε μία παγίδα για περισσότερα κλικ;

Οι ψεύτικες ειδήσεις είναι παντού και το Facebook δίνει μία πραγματική μάχη για να τις εκτοπίσει από τις σελίδες των χρηστών του.

Τη λύση τελικά... δίνει μία ομάδα μαθητών. Οι μικροί προγραμματιστές βρήκαν τον τρόπο να οσμίζονται τις ψεύτικες ειδήσεις και σελίδες και να την ξεφορτώνονται το αργότερο μέσα σε 36 ώρες.

Η ομάδα απαρτίζεται από 4 μέλη, συμπεριλαμβανομένου και της Nabanita De,η οποία μίλησε σε εκδήλωση του Princeton και παρουσίασε μία επέκταση της εφαρμογής μέσω του Chrome browser που ονομάζεται FiB, δηλαδή "ψεματάκι", δανειζόμενη τα δύο γράμματα του Facebook, το F και το Β. FiB...

Η De εξήγησε πως η ιδέα της εφαρμογής της ήρθε στο λεωφορείο καθώς πήγαινε στη σχολή της. Η 22χρονη μίλησε και για τους συμφοιτητές και συνεργάτες της, την Anant, την Qinglin, τον Mark, την ομάδα δηλαδή που «εφηύρε» αυτόν τον διαδικτυακό «ανιχνευτή ψεύδους» και κατάφερε να αντιμετωπίσει την διασπορά πλαστών ειδήσεων μέσω Facebook.

Μετά από 36 ώρες λοιπόν, η εφαρμογή εντοπίζει την προέλευση των ειδήσεων, των ιστοσελίδων και των εικόνων και απομακρύνει τις αναξιόπιστες πηγές. Η εφαρμογή στην ουσία αξιολογεί τις ειδήσεις βάζοντας ετικέτες ανάλογα με τον βαθμό αξιοπιστίας. «Αξιόπιστη είδηση», «μη επαληθευμένη είδηση», «αναξιόπιστη είδηση».

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το νέο εργαλείο έχουν απομακρυνθεί περίπου 50.000 αναξιόπιστες δημοσιεύσεις. «Οι σέρβερ κράσαραν!», λέει η De. Ο κώδικας της ομάδας είναι ελεύθερος ώστε να αξιοποιηθεί και από άλλες ομάδες που δουλεύουν στην ίδια κατεύθυνση.

Η ομάδα έχει αφήσει ανοιχτό τον κώδικα, έτσι ώστε να μπορέσει να τον αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη ομάδα εργάζεται στο ίδιο αντικείμενο. Όπως διευκρινίζει η De, δεν έχουν έρεθει ακόμα σε επαφή με το facebook, ενδεχομένως όμως να είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα για την καλύτερη ενσωμάτωση της εφαρμογής.

Αυτή την εβδομάδα άλλα δύο εργαλεία ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων έκαναν την εμφάνισή τους. Το "B.S. Detector" και το "Fake News Alert". Μάλλον το facebook, θα πρέπει να αξιοποιήσει μία από αυτές τις εφαρμογές καταπολέμησης πλαστών ειδήσεων, αφού από μόνο του δεν φαίνεται να βρίσκει τη λύση!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης