Αστυνομικό ελικόπτερο συνετρίβη στην "Πόλη του Θεού"
Και μετά τη λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων η σκληρή πραγματικότητα της ακραίας φτώχειας, της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος στη Βραζίλια.
Το βράδυ του Σαββάτου σε μία από τις πιο γνωστές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, την «Πόλη του Θεού» συνετρίβη ένα ελικόπτερο της αστυνομίας με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να χάσουν τις ζωές τους. Είχε προηγηθεί σκληρή μάχη μεταξύ αστυνομικών και συμμοριών από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος στην παραγκούπολη όπου άνθρωποι και έγκλημα γίνονται ένα.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν το ελικόπτερο κατέπεσε από πυρά αγνώστων ή από κάποια άλλη, μηχανική ενδεχομένως αιτία, αλλά το βέβαιο είναι ότι παρά το όνομά της, «Πόλη του Θεού», ο μόνος Θεός που θυμάται αυτήν την περιοχή, όπως και άλλες, είναι ο Θεός της εγκατάλειψης και της βίας. Αρκεί να αναφέρει κάποιος ότι για όλες αυτές τις εγκληματογενείς περιοχές – φαβέλες της Βραζιλίας με πληθυσμό που ξεπερνά τους 16 εκατομμύρια ανθρώπους, το επίσημο έλλειμμα του προϋπολογισμού θεωρείται βέβαιον ότι θα ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια ρεάλ, περίπου 5,91 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό, μοιραία, ανεβάζει και τους δείκτες του εγκλήματος και της καθημερινής παραβατικότητας. Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, «το ποσοστό δολοφονιών στο Ρίο κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε περίπου 18% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, με 3.649 καταγεγραμμένες δολοφονίες. Τα εγκλήματα στους δρόμους της πόλης, όπως κλοπές σε δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς εκτοξεύτηκαν κατά 44%, με περίπου 92.000 καταγεγραμμένα περιστατικά».
Η διακίνηση ναρκωτικών σε αυτές τις εξαθλιωμένες περιοχές αλλά και τα άλλα είδη εγκληματικότητας έχουν καταφέρει να εντάξουν τη Βραζιλία (και κυρίως τις συγκεκριμένες περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο με τις φαβέλες των εξαθλιωμένων) στις οκτώ πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για την ασφάλεια οποιουδήποτε ταξιδιώτη με μεγαλύτερο κίνδυνο αυτόν των απαγωγών για λύτρα. Ταυτοχρόνως, άλλες στατιστικές αναφέρουν ότι ο δείκτης ανθρωποκτονιών στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλός, με 35 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.