Ποιοί είναι πίσω από την οργάνωση Al Wilayat Sinai
Αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί πλήρως, οι κυβερνήσεις όπως και οι ειδικοί στη συλλογή πληροφοριών πιστεύουν πως η πτήση της Μετροτζέτ 9268 δεν έπεσε λόγω ατυχήματος. Η φιλική προς την Αλ Κάιντα Al Wilayat Sinai ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο 224 επιβατών.
Τι ξέρουμε πραγματικά για το Al Wilayat Sinai;
Το ISIS στο Σινά είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο που έχουμε δει ως τώρα να καταλαμβάνει περιοχές στο Ιράκ και στη Συρία. Είναι περισσότερο από μια τοπική τρομοκρατική ομάδα τζιχαντιστών. Γιγαντώνεται από το μακρόχρονο μίσος του πληθυσμού του Σινά για το αιγυπτιακό κράτος.
Η οργάνωση, έχει όμως επαφή και θεωρείται σύμμαχος του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει την πρωτεύουσά του στη Συρία. Ωστόσο, λειτουργεί κυρίως αυτόνομα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ΜΜΕ.
Πώς η οργάνωση έχει βάση στο Σινά;
Το Σινά υπήρξε για καιρό μία περιοχή στην οποία οι τζιχαντιστές είχαν έντονη δραστηριότητα. Προσφέρεται άλλωστε και η περιοχή, καθώς η χερσόνησος με την έρημο στο βορά και τα βουνά στον νότο, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν μόνο να αναπτύξουν πολύ περιορισμένο αριθμό οχημάτων και πεζικό, αφού η περιοχή θεωρείται συν τοις άλλοις και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στην Αύγυπτο και το Ισραήλ.
Ακόμα περισσότερο ο πληθυσμός των Βεδουίνων που ζει χρόνια εκεί έχει αποκοπεί από οικονομικές και άλλες υποδομές, με πολλά χωριά τους να μην έχουν ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό. Ενώ λοιπόν, η τεράστια πλειοψηφία των αρχηγών Βεδουίνων είναι κατά της θρησκευτικής βίας και πολλοί εξ αυτών πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, κάποιοι Βεδουίνοι ενώθηκαν με τους τζιχαντιστές του Ι.Κ.
Η ασφάλεια στο Σινά περιορίστηκε ακόμα περισσότερο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Μία από τις βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις εκείνη την εποχή ήταν η Ansar Bait al-Maqdis, αλλιώς " Υπερασπιστές του Ιερού Οίκου".Μία σαφής αναφορά στην Ιερουσαλήμ, με τον κύριο στόχο της οργάνωσης να είναι το Ισραήλ. Ανέλαβε την ευθύνη για μία σειρά επιθέσεων σε αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και τοποθετήσεις βομβών στον κύριο αγωγό αερίου που συνδέει την Αίγυπτο με το Ισραήλ και την Ιορδανία.
Το 2013 που ο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ανέλαβε την εξουσία ως πρόεδρος της Αιγύποτου εξαπέλυσε μία βαριά πολιτική καταστολής τόσο στο Σινά όσο και σε άλλες περιοχές.
Αυτό όμως οδήγησε στην περαιτέρω αποξένωση του τοπικού πληθυσμού και στην άνοδο - ενδυνάμωση της οργάνωσης Wilayat Sinai ή Επαρχία Σινά.
Τι ξέρουμε για τον ηγέτη της συγκεκριμένης οργάνωσης;
Ο αρχηγός της οργάνωσης ακούει στο όνομα Αμπού Οσάμα αλ-Μασρί. Το όνομά του συνδέεται με τη συμμαχία του προς τον Οσάμα μπιν Λάντεν και το αλ-Μασρί είναι Αραβικό, σημαίνει Αίγυπτος και δείχνει από που έλκει την καταγωγή του.
Ο αλ-Μασρί διέταξε προσωπικά επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων αλλά και στο Ισραήλ. Το 2014 διακήρξε την υποταγή του στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάτι, τον επονομαζόμενο χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.
Το ISIS στο Σινά πιστεύεται πως έχει σχετικά περιορισμένη δύναμη αφού δραστηριοποιείται κυρίως στο βόρειο μέρος του Σινά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και το Ισραήλ. Οι αναφορές το εμφανίζουν να κατέχει ελαφρά όπλα, αλλά και κάποιους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Εάν όμως αποδειχθεί πως η Al Wilayat Sinai όντως έριξε με βόμβα το ρωσικό αεροπλάνο, μπορεί να σημαίνει πως η τρομοκρατική οργάνωση είναι πιο επικίνδυνη από ότι εκτιμούσαν πολλοί.
Πηγή CNN Russian plane crash: Who are terror group Al Wilayat Sinai?