«Ρωσία και Ιράν διατηρούμε τις οικονομικές μας σχέσεις» - Το μήνυμα Πούτιν σε...Τραμπ μέσω Πεζεσκιάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δεξιά, και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026.
Pool Sputnik KremlinΈνα πρώτο μήνυμα στον παγκόσμιο οικονομικό αποκλεισμό που επιχειρούν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, έστειλε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, όχι μόνο δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει αλληλέγγυα στον ιρανικό λαό, αλλά και ότι θα διατηρηθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ, ότι η Μόσχα εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον ιρανικό λαό που μάχεται για τα συμφέροντά του.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν θα διατηρήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παρά το τρέχον στρατιωτικό και πολιτικό κλίμα
Συνολικά 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Μπισκέκ για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του οργανισμού αυτού, ο οποίος επιδιώκει να αποτελέσει αντίβαρο στη δυτική επιρροή την ώρα που οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εκτός από τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρο ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, το Μπισκέκ.
Το «ευχαριστώ» της Τεχεράνης στη Μόσχα
Από την πλευρά του, ο Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στον πόλεμο και τις κυρώσεις.
«Σας ευχαριστούμε για τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο και τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι Μόσχα και Τεχεράνη μπορούν από κοινού να αντισταθούν σε αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή πολιτική» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Πεζεσκιάν υποστήριξε ακόμη ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις και να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Νωρίτερα ο ιρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αμέσως, εάν οι ΗΠΑ εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει της προσωρινής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Ιράν θα ανταποκριθεί αν οι ΗΠΑ τιμήσουν τις δεσμεύσεις λέει ο Πεζεσκιάν - Τετ α τετ με Πούτιν
Πεζεσκιάν: Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και οφείλουμε να αποδεχθούν τις συνθήκες
Ρωσικά ΜΜΕ: Το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση της συνάντησης του Πούτιν με τον επικεφαλής της CIA
Χερσαίος αποκλεισμός, δασμοί: Τι μορφή μπορεί να έχουν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν
Ακόμη ένας «καυτός» Αύγουστος στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές είχαν θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο
19:02
Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο: Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρών από παγετώνες στα Ιμαλάια
18:54
Φωτιά τώρα σε αγροτοδασική έκταση στην Αγριλιά Μεσολογγίου - Επιχειρούν 5 αεροσκάφη
18:52
«Χειροπέδες» σε 90χρονο που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα στην Αττική Οδό - Χωρίς άδεια από το 2018
18:42