ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

WIKIPEDIA

Την απόφασή της να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γνωστοποίησε η Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, προκειμένου η Ρωσία να μην συμμετάσχει στο Καταστατικό της Ρώμης -την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου-, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαμε και δεν έγινε μία πραγματικά ανεξάρτητη και έγκυρη δικαστική αρχή», ανέφερε το έγγραφο.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να στείλει τη σχετική ειδοποίηση στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία γίνεται, έτσι, η τέταρτη χώρα που αποχωρεί από το Δικαστήριο, καθώς τον Οκτώβριο τρεις αφρικανικές χώρες (Γκάμπια, Μπουρουντί και Νότια Αφρική), ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από αυτό.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία υπέγραψε τη διεθνή συνθήκη το 2000, ωστόσο δεν την είχε επικυρώσει έκτοτε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για να δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

«Πράγματι, μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», προσθέτει.

Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί εξάλλου το ΔΠΔ ότι επικεντρώνεται στα εγκλήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές της Οσετίας και τα ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία στη διάρκεια του πολέμου που έφερε αντιμέτωπες τις δύο χώρες τον Αύγουστο του 2008, αποσιωπώντας, σύμφωνα πάντα με τη ρωσική διπλωματία, αυτά που διαπράχθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα.

«Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επ' ουδενί για αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», υποστηρίζει το υπουργείο.

«Δεν ήμασταν μέλη του ΔΠΔ. Είχαμε υπογράψει το Καταστατικό, όμως δεν το είχαμε επικυρώσει. Στο εξής αποσύρουμε την υπογραφή μας και οι υποχρεώσεις που συνδέονται μ' αυτή την υπογραφή αίρονται επίσης, συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά υποχρέωση» για τη Ρωσία, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης