Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Το 2016 θα σπάσει νέο ρεκόρ ζέστης
Την ώρα που πραγματοποιείται η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, προειδοποιεί ότι το 2016 θα σπάσει νέο ρεκόρ ζέστης. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 1,2 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή (1780).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, ο 21ος αιώνας θα έχει 16 από τα 17 πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που υπάρχουν σχετικά αρχεία».
«Σε ορισμένες αρκτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη από το φυσιολογικό κατά 6 ως 7 βαθμούς Κελσίου», υπογράμμισε ο Πέτερι Τάλας, ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ. Το 2016, οι αιώνιοι πάγοι της Αρκτικής ήταν οι δεύτεροι πιο περιορισμένοι που έχουν καταγραφεί μετά από εκείνους του 2012.
«Και σε πολλές αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Ρωσίας, της Αλάσκας και του βορειοδυτικού Καναδά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τη φυσιολογική κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου», προσθέτει υπογραμμίζοντας πως «έως τώρα, τα ρεκόρ ζέστης εκφράζονταν σε κλάσματα του βαθμού».
Η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών προκάλεσε λεύκανση των κοραλλιών. Σε ορισμένα τμήματα του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου στην Αυστραλία, «έως και το 50% των κοραλλιών είναι νεκρά».
Στην ξηρά, τα απόλυτα ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκαν σε πολλές χώρες: 42,7 βαθμοί Κελσίου στην Πρετόρια, 38,9 βαθμοί Κελσίου στο Γιοχάνεσμπουργκ, 44,6 βαθμοί Κελσίου στην Ταϊλάνδη, 51 βαθμοί Κελσίου στην Ινδία.
Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, περισσότερες από 190 χώρες προσπαθούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού που υπογράφηκε πέρυσι και έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από το όριο αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης σε πολλές ζώνες του πλανήτη, σύμφωνα με τους κλιματολόγους.